Zeci de mii de opozanti iranieni s-au adunat vineri in centrul Teheranului, unde scandeaza sloganuri in favoarea liderului opozitiei Mir Hossein Moussavi, cu ocazia unei manifestatii organizata de putere in semn de solidaritate cu Palestina, au declarat, pentru AFP, mai multi participanti la miting.

13,00 Politia intervine in forta impotriva protestatarilor. Liderii opozitiei, agresati

Fortele de ordine, inarmate cu bastoane, au intervenit in forta impotriva partizanilor opozitiei, care, la randul lor, au aruncat cu pietre in politisti, a declarat mai multi martori.

Printre victimele violentelor s-a numarat si Mohammed Khatami, care a fost agresat de partizanii regimului ultraconservator al presedintelui Ahmadinejad.

La randul sau, Mir Hossein Moussavi a fost intampinat cu huiduieli de sipatizantii puterii, in momentul in care masina sa a ajuns la locul manifestatiilor. "Moarte ipocritului Moussavi", strigau acestia, dupa care s-au aruncat asupra masinii liderului opozitiei, obligandu-l sa paraseasca locul protestelor.

Politia a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanti, care scandau "Tortura si violurile nu mai servesc la nimic".

Mai multi opozanti au incendiat circa 12 motociclete si mai multe pubele.

In cursul diminetii, aproximativ 500 de persoane se adunasera pe bulevardul Vali Asr, in centrul capitalei, pentru a-l sustine pe fostul candidat moderat la presedintie Mir Hossein Moussavi, dar si pentru a cere eliberarea prizonierilor.

"Eliberati prizonierii politici", "Nu va fie frica, suntem toti impreuna", strigau protestatarii.

Circa 1.000 de persoane, dintre care unii purtau banderole verzi, culoarea sefului opozitiei Mir Hossein Moussavi, defilau in tacere printre ceilalti manifestanti, pe strada Palestina, in apropierea universitatii din Teheran.

Mii de iranieni se indreptau spre universitate, pentru a-si arata solidaritatea cu palestinienii, pe fondul unei prezente masive a fortelor de ordine.

Este pentru prima oara din 9 iulie cand partizanii miscarii de contestare a realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad protesteaza in strada.

Gardienii Revolutiei, corpul de elita al Republicii islamice, au avertizat joi ca vor reprima orice manifestare a opozitiei.

Liderii opozitiei, fostul presedinte reformator Mohammad Khatami si ceilalti doi candidati care au pierdut alegerile, Mir Hossein Moussavi (moderat) si Mehdi Karubi (reformator), au anuntat ca vor participa la manifestarile de vineri.

Ziua Qods (Ierusalim, in farsi), care corespunde ultimei vineri din luna ramadanului, a fost decretata, in urma cu 30 de ani, de catre imamul Khomeiny, fondatorul Republicii islamice, care a cerut musulmanilor din intreaga lume sa-si manifeste solidaritatea cu Palestina.

Discursul lui Ahmadinejad va fi urmat de ruga colectiva care va fi condusa in acest an de liderul religios conservator Ahmad Khatami. Acesta il va inlocui pe fostul presedinte Akbar Hachemi Rafsandjani (1989-97) care citeste, de obicei, ruga.

Decizia pare a fi motivata de sustinerea pe care a aratat-o Rafsandjani pentru Moussavi.

Dupa alegerile prezidentiale din 12 iunie, o miscare populara de contestare a fost reprimata sever de autoritati, aruncand tara intr-o criza fara precedent de la Revolutia islamica din 1979.

Cel putin 4.000 de manifestanti au fost arestati, dintre care 150 sunt in continuare inchisi, si, potrivit unui bilant oficial, 36 de persoane - 72, potrivit opozitiei - au murit in urma violentelor.