George este un tigan de 63 de ani, originar din sudul Romaniei, care in prezent cerseste in Paris. Mai exact, pe strada Caumartin. Iata fotografia unei zile din viata tiganului roman, care odata cu voiajul in Franta si-a castigat si un nume pe masura. Jurnalistii francezi de la cotidianul 20 minutes ii spun "Georges".

Prima jumatate a hot-dog-ului a fost servita la micul dejun. Cea de-a doua parte, pe care George o ambaleaza constiincios, va fi servita la cina. La cativa metri de locul unde cerseste se afla familia sa, cu care barbatul a ajuns in Franta in urma cu trei saptamani. Povestea sa e simpla: "Fiul meu nu mai putea sa se ocupe de mine, asa ca i-am urmat pe ceilalti. Parisul e cel mai bun loc pentru cersit, dar ce sa fac eu in Franta? As prefera sa ma intorc in Romania", i-a explicat George jurnalistului din Hexagon.

Stie ca autoritatile o sa il gaseasca, asa ca asteapta trei luni pentru a fi expulzat si pentru a primi apoi, asa cum crede, banii din partea administratiei franceze. Dobrin, de 32 de ani, se apropie si povesteste cum romii nu sunt platiti de compatrioti. Ar vrea sa revina sa lucreze in constructii, asa cum a facut pentru 12 ani in Grecia. Dar de cinci luni barbatul traieste doar din banii de cersit pe care ii castiga in Paris.

Impreuna cu sotia, copilul de 10 ani, varul, prietena acestuia si trei catei, tiganii din Romania dorm in fiecare noapte intre saci si valize, in fata unei companii de asigurari. Ziua, fiecare cerseste intr-un anumit cartier. Din aceasta familie nu lipsesc, insa, visele. Fetita de 10 ani vrea sa fie medic. Iar tatal sau, Dobrin, explica de ce asa ceva este irealizabil: "Intr-o luna, daca nu-mi gasesc de lucru, o sa ne intoarcem in Romania cu banii din ajutor. Si apoi, tatal meu vroia sa fac studii de drept, si uite ce am ajuns".

Tiganii romani nu sunt singurii straini care populeaza strazile Frantei in cautarea unui ajutor. In ultimele luni, comunitatea oamenilor de pe strazi, in Paris, s-a "imbogatit" cu sudanezi, afgani, iranieni si irakieni. Romii sunt insa cei mai vechi. Este vorba despre familii intregi de tigani originari din Romania - "unde sunt discriminati", incheie publicatia franceza 20 minutes. Ingrijorarile autoritatilor franceze cresc, insa, pe zi ce trece. "Tot mai multi spun ca vor sa se instaleze in Franta", declara pentru cotidianul francez Dominique Bordin, responsabil pentru securitatea orasului. "Suntem dezarmati".