"SUA vor renunta la planurile de a instala un scut antiracheta in Polonia si Cehia", a declarat premierul ceh Jan Fischer, dupa o convorbire telefonica avuta cu presedintele american Barack Obama, informeaza Reuters. Oficiali americani au confirmat ca au "regandit" planul balistic defensiv, urmand ca interceptoarele si radarele sa fie amplasate in Cehia si Polonia in 2015. Citand un articol din Wall Street Journal, agentia relatase, in cursul diminetii, ca decizia Administratiei de la Washington va reduce cu siguranta tensiunile cu Rusia, insa va ingrijora aliatii europeni ai americanilor.

Oficiali polonezi si americani au discutat, joi, la Varsovia, pe marginea acestui subiect, iar presedintele Barack Obama l-a sunat, miercuri seara, pe premierul ceh Jan Fischer pentru a vorbi despre scutul antiracheta.

Presedintele Barack Obama a anuntat joi ca SUA au "o noua abordare" in legatura cu planul antiracheta, care prevede intial deplasarea unor vase dotate cu interceptoare, pentru ca, ulterior, elemente ale scutului sa fie instalate in 2015 in Cehia si Polonia.

Reuters precizeaza ca decizia Administratiei Obama va provoca noi temeri in tarile est-europene, care au cautat in ultimele doua decenii sprijinul SUA in fata fostului lor stapan, Rusia.

Ministrul adjunct de externe de la Varsovia, Andrzej Kremer, a declarat ca a auzit din mai multe ca exista "sanse serioase" ca scutul anti-racheta sa fie instalat in Polonia. "Cu tot respectul pentru Wall Street Journal sau oricare alt ziar, media nu este canalul prin care guvernele comunica intre ele. Astfel de informatii similare au circulat in ultima perioada, dar noi suntem interesati in decizia finala a guvernului SUA", a precizat Kremer.

Oficialii rusi nu au dorit sa comenteze informatia, declarand ca asteapta confirmari, insa o sursa din Ministerul de Externe de la Moscova a spus ca "in principiu, o astfel de decizie va ajuta la dezvoltarea relatiilor noastre bilaterale cu Statele Unite".

Obama vrea relatii mai bune cu Rusia

Wall Street Journal precizeaza ca decizia Administratiei de la Washington vine in urma unei revizuiri a planului, ceruta de presedintele Barack Obama. Administratia fostului presedinte George W. Bush a spus mereu ca scutul urma sa protejeze Statele Unite si aliatii sai europeni de rachetele lansate din Iran sau Coreea de Nord.

Americanii cred in prezent ca programul balistic iranian nu a progresat atat de rapid precum se estimase, reducand astfel amenintarea pentru SUA si europeni.

In plus, Obama a sustinut inca de la instalarea in functie ca doreste relatii mai bune cu Rusia, astfel incat cele doua tari sa poata lupta impreuna impotriva talibanilor din Afganistan si sa cada la o intelegere privind reducerea numarului de arme nucleare.

Decizia Administratiei Bush de a instala elemente ale scutului antiracheta in Cehia si Polonia a tensionat relatiile dintre Casa Alba si Kremlin, determinandu-i pe rusi sa anunte ca nu vor semna un nou tratat de reducere a arsenalului atomic. Rusia a sustinut ca planul ce prevede instalarea a 10 interceptoare in Polonia si a unui radar in Cehia este o amenintare directa la adresa securitatii sale nationale.

Autoritatile americane au insistat insa ca planul nu este o amenintare la adresa Moscovei.

Wall Street Journal afirma ca SUA vor cere dezvoltarea unor scuturi balistice regionale in Europa, care sa fie "mai putin amenintatoare" pentru Rusia.