Noul secretar de stat japonez pentru Servicii financiare si poştale, Shizuka Kamei, s-a pronuntat miercuri in favoarea unui moratoriu "de trei sau patru ani" asupra rambursarii datoriilor intreprinderilor mici si mijlocii, pentru a le ajuta sa depaseasca actuala conjunctura economica, relateaza AFP.

"Avem in vedere un moratoriu de trei sau patru ani asupra rambursarii imprumuturilor contractate de IMM-uri", a declarat Kamei, in cadrul unei conferinte de presa.

Aceste intreprinderi mici si mijlocii "sunt inima economiei japoneze, dar ele au fost afectate de oprirea fortata a creditului de catre banci", a adaugat Kamei, nominalizat de premierul de centru stanga Yukio Hatoyama.

"O sa fac tot ce imi sta in putere pentru a reconstrui Japonia, care a fost ruinata de fundamentalistii pietei", a continuat noul secretar de stat, recunoscut pentru pozitiile sale critice la adresa "capitalismului dezlantuit".

Intrarea lui Kamei - principalul actor in ceea ce priveste reglementarea in domeniul financiar - in guvern a dus la scaderea valorii actiunilor pentru majoritatea institutiilor bancare pe Bursa din Tokyo. Mitsubishi UFJ Financial Group a pierdut 1,68%, Mizuho Financial Group 1,52% iar Sumitomo Trust 4,14%.

Privatizarea Postei - cea mai mare banca din lume - blocata

Kamei a precizat ca va pune in discutie si procesul de privatizare a Postei, reforma emblematica pentru premierul liberal Junichiro Koizumi (2001-2006), pe care actualul sef al guvernului a promis sa o inghete.

Privatizarea Postei japoneze a demarat in 2005. In fata opozitiei feroce pe care a suscitat-o aceasta reforma chiar in sanul propriului sau partid, Koizumi nu a ezitat sa dizolve Camera deputatilor si sa convoace alegeri anticipate, pe care le-a castigat detasat.

Cea mai mare parte a opozantilor de la acel moment au fost expulzati din Partidul Liberal-Democrat. Kamei, cel mai marcant dintre ei, si-a fondat atunci propria sa formatiune politica, Noul Partid al Poporului, dedicat aproape exclusiv luptei impotriva privatizarii Postei.

Considerata drept cea mai mare banca din lume, Posta Japoneza a fost deja transformata in holding de drept privat detinut in proportie de 100% de stat. Cele cinci filiale ale Postei urmau sa fie vandute progresiv unor investitori privati in perioada 2010 - 2017.

Inainte chiar de a fi nominalizat oficial, Kamei i-a sugerat presedintelui Postei, fostul director general al Sumitomo Mitsui Financial Group, sa demisioneze de bunavoie, pentru a evita sa fie concediat.