Budapesta a anuntat Statele Unite ca accepta sa primeasca un fost prizonier de la Guantanamo. Cel mai probabil este vorba despre un prizonier palestinian, a declarat miercuri premierul ungar Gordon Bajnai, citat de France 24.

"Ne asociem programului international destinat sa permita inchiderea inchisorii Guantanamo si reintegrarea detinutilor sai si acceptam un fost prizonier", a afirmat premierul de la Budapesta, in cadrul unei conferinte de presa. "Luam in considerare toate aspectele privitoare la securitatea Ungariei", a subliniat seful guvernului, precizand ca, pentru a fi acceptat, prizonierul nu trebuie sa faca obiectul niciunei anchete.

Alegerea prizonierului, care va fi "cel mai probabil palestinian" si a carui reintoarcere in tara este imposibila, se va finaliza zilele urmatoare, a precizat Bajnai. Fostul detinut va urma apoi un curs de integrare in societate, timp de 18 luni. In luna februarie, autoritatile din Ungaria declarasera ca sunt dispuse sa primeasca unul sau mai multi detinuti din inchisoarea americana.

Presedintele american Barack Obama a ordonat inchiderea centrului de detentie de la baza navala americana din Cuba pana pe 22 ianuarie 2010. Inchisoarea a fost deschisa de administratia Bush, in cadrul "razboiului impotriva terorismului", si a primit 226 de prizonieri din 30 de tari.

Pana acum, Belgia s-a oferit sa accepte un fost detinut, Italia trei, Irlanda doi, Spania patru, iar arhipelagul Palau alti patru. Negocierile sunt, insa, in curs cu alte state europene si cu Australia.