La primele ore ale diminetii, marti, o "vasta tabara de romi, discret instalata" in zona industriala a orasului Creteil a fost evacuata de politia franceza. 139 de persoane, dintre care 47 copii, isi construisera acolo baraci improvizate, ascunse in spatele unui mal de pamant prin care proprietarii incercau sa bareze accesul la teren, scriu jurnalistii francezi de la cotidianul Le Parisien.

Cartoane, foi de cort si toata avutia stransa de tigani in tabara de langa Paris au fost rapid stranse. "Le-am facut propuneri de relocare provizorie in cateva hoteluri situate in Valenton sau Vincennes, situate in suburbiile Parisului, iar majoritatea a acceptat. Printre persoanele prezente in tabara, 28 de adulti si 6 copii au acceptat sa se reintoarca in Romania", a anuntat prefectura.

La tabara de romi si-a facut aparitia si Crucea Rosie, care a incercat sa asigure toate mijloacele sanitare corespunzatoare si transportul romilor evacuati catre locurile de cazare. Fiecare familie de tigani este sustinuta de catre voluntari, scrie Le Parisien.

"Noi ii cunoastem practic pe toti, sunt oameni pe care ii urmarim. Uneori ii gasim mutati de la o tabara la alta. (...) Unii au plecat in Romania, dar din disperare au terminat prin a se intoarce aici", povestesc voluntarii. "Principala noastra grija este sa nu separam familiile", sustine unul dintre "salvatorii" campurilor de tigani.

Nu este primul si cu siguranta nici ultimul caz de relocare a taberelor de tigani ajunsi din Romania in Franta. Autoritatile din Hexagon urmaresc fenomenul de ani de zile, iar presa franceza anunta fiecare eveniment care ii are in centru pe romii veniti de la noi din tara. Singurii care nu au nimic impotriva sunt romii, care isi continua calatoriile in ciuda tuturor masurilor luate de autoritati.