Ziaristul irakian Muntadar al-Zaidi, devenit celebru dupa ce si-a aruncat pantofii in presedintele american George W. Bush, a fost eliberat marti din inchisoare, a declarat fratele sau Uday, citat de AFP. "A fost eliberat si asteapta in acest moment sa-si primeasca lucrurile", a afirmat acesta.

Uday a spus ca fratele sau va vizita intai sediul televiziunii Al-Baghdadia, pentru care lucra in momentul atacului, dupa care se va reuni cu familia sa.

Muntadar al-Zaidi a aruncat cu pantofii in Bush in decembrie 2008, in timpul unei conferinte de presa pe care liderul american o sustinea, la Bagdad, impreuna cu premierul irakian Nuri al-Maliki.

"Este sarutul de adio, caine", a strigat jurnalistul spre Bush, inainte de a fi imobilizat de agentii de securitate.

La acel moment, Bush efectua ultima sa vizita oficiala in Irak, cu putin timp inainte de incheierea mandatului.

Muntadar al-Zaidi a fost condamnat in martie la trei ani de inchisoare, dar pedeapsa a fost redusa la apel. Jurnalistul a declarat ca a fost torturat de mai multe ori in inchisoare, fiind supus la socuri electrice, si a adaugat ca asteapta scuze oficiale.

Ziaristul este privit ca un adevarat erou in tarile arabe, iar numerosi tati i-au contactat familia pentru a-si casatori fetele cu tanarul celibatar. Patronul micii televiziuni locale la care lucra i-a promis o vila cu patru dormitoare. Sefi de stat, inclusiv emirul Qatarului, seicul Hamad ben Khalifa Al-Thani, i-au promis ca, la eliberare, va primi masini sport, un cal de aur si va fi decorat.

Vezi mai jos momentul atacului.