Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a acuzat luni "politica financiara necugetata" a Statelor Unite, care a generat criza economica mondiala, si a cerut stoparea tendintelor de dominare de genul "califat mondial" sau "hegemonie binevoitoare", relateaza AFP.

"Incompetenta, si cateodata pur si simplu lipsa de vointa a unui guvern de a rezolva o problema grava, poate provoca pierderi importante, si nu doar in acea tara", a declarat Medvedev, in cadrul unei conferinte cu tema "Statul modern si securitatea internationala".

"Politica financiara necugetata a guvernului unei singure tari a generat o criza economica mondiala", a spus Medvedev - o referire evidenta la Statele Unite ale Americii.

Presedintele Rusiei a facut apel la pragmatism din partea liderilor mondiali, pentru "a scapa de proiectele utopice legate de dominatia globala".

El a denuntat, in acest context, proiectul unui "califat mondial" promovat de unele miscari extremiste musulmane, dar si "hegemonia binevoitoare", termen utilizat de o serie de politologi pentru a descrie politica externa americana dupa sfarsitul Razboiului Rece, si in special sub presedintia lui George W. Bush.