Fosta purtatoare de cuvant a procurorului Tribunalului International pentru fosta Iugoslavie, Florence Hartmann, a fost amendata luni cu 7.000 de euro pentru divulgarea de informatii confidentiale, realateaza AFP. Hartmann era urmarita penal pentru ca a publicat in cartea sa "Pace si pedeapsa", aparuta in 2007, si intr-un articol din 2008 continutul a doua decizii confidentiale ale TPI.

Aceste documente ar fi permis, in opinia sa, sa demonstreze implicarea Serbiei in genocidul din Srebrenisa, soldat cu moartea a 8.000 de musulmani in 1995.

Fosta corespondenta a Le Monde in Balcani, Hartmann a fost purtatoarea de cuvant a procuroarei TPI Carla Del Ponte din 2000 pana in 2006.

"Camera este convinsa ca acuzata a obstructionat deliberat cursul justitiei acestui tribunal, divulgand informatii confidentiale. Totusi, Camera a tinut cont si de faptul ca unele informatii publicate de acuzata erau deja publice", a declarat judecatorul.

Lipsa succesului comercial al cartii, precum si faptul ca Hartman datoreaza 10.000 de euro editurii au fost de asemenea luate in calcul. Apararea si-a anuntat intentia de a face recurs. "Este o chestiune de principiu, nu de bani", a spus avocata Guenael Mettraux.

"Este o zi trista pentru doamna Hartmann, dar si pentru jurmalisti, istorici si pentru victime".