Primele s-au transformat in carnati, in cazul unui bancher din Germania. Dat afara, anul trecut, din cauza crizei financiare, barbatul care lucra la o banca in Frankfurt s-a reprofilat si vinde acum mezeluri. In fiecare zi, de la ora 10.30, fostul bancher vinde pe strada sandvisuri cu carnati - unul dintre produsele cele mai cumparate in Germania.

Aici, el ii hraneste si pe lucratorii in salopete albastre care muncesc la santierele navale din vecinatate, dar si pe oamenii care lucreaza din fata birourilor. Bancheri, in cea mai mare parte, scrie AFP.

Thomas Brausse era si el bancher, inainte de a ajunge la tarabele cu mezeluri. Timp de 12 ani, a lucrat pentru reteaua americana de brokeraj Instinet, in capitala financiara a Germaniei. Supraveghea operatiile initiate la bursa. "Era o meserie foarte solicitanta", povesteste el. Dar in decembrie 2008, a primit un mesaj electronic de la departamentul de resurse umane, prin care toti salariatii erau invitati la o discutie. "In acel moment, am stiut ca este sfarsitul", a explicat barbatul.

In urma "seismului" financiar provocat de falimentul bancii de investitii americane Lehman Brothers, filiala germana a Instinet a fost inchisa. La 44 de ani, divortat si tata a doua fiice de 12 si 14 ani, Thomas Brausse descoperea somajul. "Este mult mai important pentru companiile multinationale sa-si satisfaca actionarii si nu propriii angajati, care se trezesc frustrati si disperati", povesteste el. Putea sa isi gaseasca un loc de munca in acelasi sector, insa pentru jumatate din fostul salariu. Asa ca o veche idee a iesit la suprafata.

Sfatuit de un prieten, barbatul a decis sa isi deschida un stand de carnati chiar in apropierea fostului sau loc de munca. Se simte "chiar bine" acum, povesteste el, avandu-i alaturi pe sora sa si pe un prieten care il ajuta sa serveasca clientii, in fata autobuzului cumparat de pe internet si transformat in stand de carnati. Noul loc de munca este "mult mai real" decat cel vechi, spune barbatul. Daca urmatoarele 6 luni totul merge bine, este posibil sa-si acopere cheltuielile.

Fostul bancher nu a taiat relatiile cu fostii colegi de munca. Chiar daca prietenii sai au fost uimiti de noua sa meserie, unii au inceput sa-l invidieze, spune Brausse. Dar el nu si-a incheiat toate socotelile cu bursa. Isi imagineaza deja carnatii "Dax, Dow Jones sau Nikkei", al caror pret variaza in functie de performantele zilnice ale celebrilor indici bursieri.