China a acuzat sambata Statele Unite ale Americii de "practici protectioniste grave", dupa decizia administratiei americane de a impune taxe vamale suplimentare pentru pneurile chinezesti, relateaza AFP.

Beijingul a anuntat ca isi rezerva dreptul de a reactiona, a declarat Yao Jian, purtator de cuvant al ministerului Comertului.

"China se opune ferm acestei grave masuri de protectionism comercial din partea SUA, care nu violeaza doar regulile Organizatiei Mondiale a Comertului, ci si angajamentele asumate de SUA la summitul financiar al G20", a declarat Yao.

Presedintele Barack Obama a semnat vineri un decret care impune taxe vamale suplimentare pentru toate importurile de pneuri pentru autoturisme si vehicule usoare care provin din China pe o perioada de trei ani, pentru a proteja productia interna, a anuntat purtatorul de cuvant al Casei Albe, intr-un comunicat.

Aceste taxe se ridica la 35% in primul an, 30% in cel de-al doilea an si 25% in ultimul an.

Washingtonul decisese, miercurea trecuta, sa impuna taxe vamale pentru conductele destinate industriei petroliere importate din China, starnind indignarea Beijingului.

Ministerul chinez al Comertului sustine ca pneurile exportate nu au afectat productia americana si chiar au scazut cu 16% in cifre anualizate in primul semestru al acestui an.

Administratia condusa de Barack Obama a avertizat in mai multe randuri ca nu va ezita sa apere interesele americane in cazul unor distorsiuni ale liberului schimb.

In acelasi timp, insa, SUA are nevoie de sprijinul Chinei, care dispune de drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU, pentru o serie de dosare sensibile, precum Iranul, Coreea de Nord sau schimbarile climatice.