Locuitorii din Samoa, prima tara din lume care a decis, in ultimii 40 de ani, schimbarea sensului de mers al masinilor de pe dreapta pe stanga, s-au trezit in fata unei probleme neasteptate: Guvernul a interzis circulatia autobuzelor, pentru ca usile acestora se deschid, in prezent, in mijlocul strazii, si nu inspre trotuare, asa cum este normal, anunta BBC News.

Companiile de transport cer ajutor de la stat pentru a-si modifica autobuzele, dar negocierile cu autoritatile au esuat, pana in prezent.

Premierul Tuilaepa Sailele Malielegaoi a declarat, dupa o runda de negocieri cu transportatorii, ca analizeaza o propunere privind acordarea unei perioade de gratie de trei pana la sase luni, pentru a permite efectuarea modificarilor necesare.

In ciuda asteptarilor, in Samoa nu s-a inregistrat niciun accident de la schimbarea sensului de mers, care a avut loc luni.

Guvernul samoan a dorit, prin aceasta decizie, sa aduca tara la acelasi sistem cu cel din Australia si Noua Zeelanda, pentru a-i incuraja pe unii dintre cei 170.000 de samoani ce traiesc in afara granitelor sa trimita rudelor masinile personale invechite, cu volanul pe partea dreapta.