Presedintele rus Dmitri Medvedev s-a lansat intr-o critica vehementa la adresa "grelei mosteniri" primite din partea fostei puteri. Mai exact, liderul de la Kremlin a vorbit despre Rusia in termenii unui stat "inapoiat si corupt", cu o economie "primitiva", o democratie "slaba" si un popor "caruia ii lipseste initiativa". Invectivele au fost lansate de presedinte intr-un articol publicat joi in cotidianul de orientare liberala Gazeta.ru.

Liderul de la Kremlin a facut un apel catre popor sa "combata coruptia si statutul de tara inapoiata", scrie AFP. "Trebuie sa ducem cu noi in viitor o economie primitiva bazata pe materii prime, o coruptie endemica, obiceiul nostru vechi de a ne sprijini pe stat, pe strainatate, pe o doctrina universala, pe orice altceva in afara de noi insine?", s-a intrebat presedintele rus.

Criza economica mondiala a aratat ca "lucrurile nu merg foarte bine" pentru Rusia, care nu a reusit "in ultimii 20 de ani sa se debaraseze de dependenta umilitoare de materiile prime" si pe care economia "o ignora precum a ignorat drepturile omului in epoca sovietica".

"Asta dovedeste ca nu am facut tot ce a trebuit in anii precedenti", a continuat Dmitri Medvedev. Un avertisment perceput de analisti ca o critica dura la adresa predecesorului sau, Vladimir Putin, acum prim-ministru.