Ofensiva israeliana in Fasia Gaza, care a avut loc la sfarsitul anului trecut, a provocat moartea a 1.387 palestinieni, dintre care jumatate nu au luat parte la confruntarile armate, sustine o organizatie din Israel ce militeaza pentru drepturile omului, citata de AFP. Potrivit B’Tselem, 320 dintre palestinienii ucisi erau copii.

Organizatia a precizat ca 773 dintre palestinienii ucisi in luptele din decembrie-ianuarie "nu au luat parte la ostilitati". Aceasta cifra contrazice versiunea oferita de armata israeliana, care a insistat ca cele mai multe dintre victime erau militanti palestinieni.

B’Tselem a afirmat ca printre victime s-au aflat 252 de copii ce aveau sub 16 ani si 111 femei. Armata israeliana a recunoscut ca 89 de copii si 49 de femei au fost ucise in timpul ofensivei.

Asociatia israeliana a mai afirmat ca 68 de palestinieni cu varste intre 16 si 18 ani care n-au luat parte la lupta au fost ucisi. Alti 19 tineri din aceeasi grupa de varsta, dar care participasera la confruntarile cu armata israeliana, s-au numarat si ei printre victime.

B'Tselem a afirmat ca "pierderile civile extrem de mari si distrugerile masive ale proprietatilor civile" si cer ca Israelul sa realizeze o "ancheta independenta si credibila".

Pe de alta parte, armata israeliana a sustinut ca in timpul ofensivei au fost ucisi 1.166 de palestinieni, dintre care 709 teroristi, in timp ce serviciile medicale din Fasia Gaza au precizat ca bilantul indica 1.382 de morti, dintre care 447 copii.

B’Tselem a anuntat ca palestinenii au ucis noua israelieni, intre care trei civili, in timp ce patru soldati israelieni au fost ucisi din greseala de proprii camarazi.