Ministerul afacerilor externe din Norvegia a confirmat pentru CNN faptul ca doi cetateni norvegieni au fost condamnati la moarte marti, in Republica Democratica Congo. Cei doi au fost judecati sub acuzatiile de spionaj, crima si tentativa de omor.

Intervievat in legatura cu sentinta, Lambert Mende Omalaga, ministrul congolez al comunicatiilor a declarat "Nu avem obiceiul de a comenta deciziile luate in justitie". Totusi, domnul Omalanga a mai precizat ca pedeapsa capitala nu a mai fost aplicata in Congo in ultimii 10 ani si ca legislativul incearca sa elimine aceasta masura.

Un tribunal militar i-a gasit vinovati de toate capetele de acuzare pe Tjostlov Moland, in varsta de 28 de ani si Joshua French, 27 de ani. Cei doi mai trebuie sa plateasca pagube in valoare de 60 de milioane de dolari americani.

Inca nu este clar motivul pentru care cetatenii norvegieni se aflau in Congo, ministrul norvegian de externe Jonas Gahr Store declarand ca cei doi nu primisera nici o insarcinare din partea tarii lor. Moland si French au fost gasiti vinovati de spionaj in favoarea Norvegiei si de uciderea unui sofer, in luna Mai.

Intr-un comunicat anterior pronuntarii sentintei, ministerul norvegian de externe a afirmat ca va face tot posibilul pentru a convinge autoritatile congoleze sa nu aplice pedeapsa cu moartea in acest caz.