"Nu sunteti inarmat; asta e bine..." - astfel l-a intampinat Richard Fuld pe reporterul Reuters care l-a urmarit vinerea trecuta pana la casa sa dintr-un decor rustic, in apropierea unui rau, in mijlocul unor dealuri impadurite din Ketchum, statul Idaho. Omul invinuit de opinia publica pentru prabusirea firmei Lehman Brothers, pe 15 septembrie 2008, fapt ce a declansat criza economica mondiala, pare marcat, dar nu doborat de presiunea generata de apropierea aniversarii unui an de la nefericitul eveniment.

Fuld a declarat ca nu se simte confortabil in postura de a-si lua apararea, partial din cauza anchetei inca in desfasurare, dar si din cauza faptului ca, dupa parerea sa, lumea nu este inca pregatita sa il asculte.

"Stiti ce? Se apropie ziua aniversarii. Am fost atacat si improscat din toate directiile, iar totul se va repeta. Pot sa suport acest lucru. Lasati-i sa spuna tot ce vor", a afirmat fostul director al bancii Lehman Brothers, aratandu-se increzator in capacitatea sa de a trece peste aspectele negative ale problemei.

In varsta de 63 de ani, Richard Fuld a preluat carma bancii Lehman Brothers in 1994, cand firma trecea prin momente dificile, reusind sa construiasca a patra banca de investitii din Statele Unite, ca cifra de afaceri. O adevarata forta pe Wall Street care starnea invidia companiilor rivale prin mecanismul sau ipotecar extrem de profitabil.

In luna octombrie a anului trecut, Fuld a fost umilit in fata unei adunari a Congresului. Un politician l-a numit personajul negativ al zilei, in timp ce multimea de protestatari cerea arestarea sa. De la acel eveniment, fostul director de banca a fugit de luminile reflectoarelor, permitand ca imaginea de lacomie si aroganta sa ramana legata de numele sau. Totusi Fuld a ramas in lumea afacerilor, unele surse afirmand ca si-a deschis propria firma de consultanta financiara, Matrix Advisors LLC, cu sediul in New York. A fost vazut in repetate randuri luand micul dejun sau pranzul alaturi de fosti colegi sau prieteni de pe Wall Street.

Impotriva fostului director executiv au fost inaintate aproape 40 de plangeri de la falimentul firmei Lehman, majoritatea din partea administratiilor unor orase si a unor fonduri de pensii care sustin ca Fuld si ceilalti conducatori ai bancii sale le-au indemnat sa faca investitii paguboase. Totodata, Fuld a fost citat in trei cazuri sa apara in fata unui mare juriu ce investigheaza prabusirea Lehman. Acesta a refuzat sa comenteze asupra starii acestor investigatii, relateaza sursa citata.

Fuld a suferit mari pierderi financiare in urma prabusirii. Se estimeaza ca a pierdut mai mult de un miliard de dolari, drept urmare a prabusirii actiunilor Lehman, iar in lunile ce au urmat imediat dupa faliment, el si sotia sa au inceput sa-si vanda proprietatile de lux si obiectele valoroase de arta.

Aproape toti fostii angajati Lehman s-au declarat extrem de afectati de disparitia firmei cu o vechime de 158 de ani. Acestia se declara extrem de dezamagiti de guvernul federal care a luat masuri pentru a salva companiile Bear Stearns, Merill Lynch sau AIG, a platit sume mari pentru Goldman Sachs si Morgan Stanley, insa a permis ca Lehman Brothers sa se scufunde.

"Nu ar fi trebuit sa ne lase niciodata sa dam faliment. A fost o greseala enorma", afirma un fost director care a lucrat alaturi de Fuld.

Desi exista oameni care il sustin pe Fuld, un fost vicepresedinte al Lehman Brothers, Lawrence McDonald, autorul unei carti ce trateaza prabusirea firmei, l-a numit pe fostul director exectutiv arogant si iresponsabil. McDonald a precizat intr-un interviu pentru Reuters ca Fuld a fost avertizat in repetate randuri de apropierea dezastrului, insa acesta nu a luat masuri, plasand vina asupra tendintelor de piata.

Lawrence McCarthy, fost conducator la Lehman, angajat actualmente la Rafferty Capital, a declarat ca a demisionat dupa ce a avertizat in repetate randuri ca fosta firma de investitii avea zilele numarate dupa ce devenise dependenta de prea multi factori externi. McCarthy a mai afirmat ca Fuld era complet izolat de realitatea firmei, petrecandu-si timpul exclusiv in biroul sau.

Fuld neaga aceste acuzatii, afirmand: "Lumea ma crede idiot, au impresia ca m-am trezit brusc cu doua luni inainte de prabusire si de-abia atunci mi-am dat seama ca sunt probleme? Nu, semnele erau prezente."

A incheiat declarand: "Nu am spiritul unui om invins. Cred ca in cele din urma cei buni vor avea castig de cauza. Cred cu tarie in acest lucru."