Lunea aceasta, Samoa a devenit prima tara care si-a schimbat sensul de mers in traficul rutier in ultimii 40 de ani. Vocile critice au prezis haos in mica insula din Pacific, ce numara doar 180.000 de locuitori, in timp ce prim-ministrul samoan a decretat suspendarea vanzarilor de bauturi alcoolice timp de trei zile, ca masura de precautie, scrie Fox News.

Schimbarea sensului de mers al autovehiculelor de pe dreapta pe stanga a intrat in vigoare efectiv luni, la ora 6 a.m., duminica la 8 p.m ora Romaniei. Masura a fost precedata de o sarbatoarea nationala de doua zile pentru a reduce intensitatea traficului rutier.

Guvernul samoan doreste astfel sa aduca tara la acelasi sistem cu cel din Australia si Noua Zeelanda, pentru a-i incuraja pe unii dintre cei 170.000 de samoani ce traiesc in afara granitelor sa trimita rudelor masinile personale invechite, cu volanul pe partea dreapta.

Opozantii masurii acuza guvernul ca a fortat introducerea schimbarii fara a se asigura ca soferii sunt pregatiti pentru acest lucru, insa prim-ministrul Tuilaepa Sailele Malielegaoi a afirmat ca guvernul a luat suficiente masuri, printre care a mentionat largirea soselelor, introducerea de noi indicatoare si instalarea unor denivelari pentru reducerea vitezei pe drumurile principale de pe cele doua mari insule ale tarii.