Regizorul american Michael Moore si-a prezentat duminica, la Venetia, filmul despre criza financiara globala si economia SUA in timpul perioadei de tranzitie de la Administratia Bush la cea a lui Barack Obama, informeaza Reuters. Pelicula, intitulata "Capitalismul: O poveste de dragoste", a fost prezentata in cadrul celei de-a 66-a editii a Festivalul International de Film din orasul italian. Concluzia filmului? "Capitalismul este malefic", scrie Reuters.

Agentia de presa precizeaza ca documentaristul in varsta de 55 de ani a lansat un "atac total" impotriva sistemului capitalist, despre care spune ca ii favorizeaza pe bogati si condamna la saracie milioane de oameni.

"Capitalismul este un lucru rau si nu-l poti reglementa", crede regizorul, aduagand ca "trebuie sa-l elimini si sa-l inlocuiesti cu ceva care este bun pentru toata lumea. Acel ceva este democratia".

Filmul prezinta si cativa preoti care afirma ca "societatea capitalista este anticrestina deoarece nu-i protejeaza pe cei saraci".

Potrivit informatiilor, "baietii rai" din filmul lui Moore sunt marile banci si fondurile de investitii care "au jucat" banii investitorilor in scheme cu care nu erau familiari. De asemenea, regizorul vede o relatie stransa intra banci, politicieni si Departamentul Trezoreriei din SUA. Acest lucru a facut ca reglementarile sa fie schimbate pentru a-i favoriza pe cei de pe Wall Street, in detrimentul americanilor simpli.

Pe de alta parte, marile companii s-au pregatit sa concedieze mii de angajati, in ciuda obtinerii unor profituri uriase.

Moore a declarat in fata publicului de la Venetia ca "democratia nu este un sport penrtru spectatori, cu un eveniment la care trebuie sa participi" si e convins ca ascensiunea presedintelui Barack Obama ar putea sa impusioneze miscarea populara ce se ridica impotriva capitalismului "necontrolat".

Regizorul a avertizat si alte tari de pe glob sa nu urmeze modelul politic si economic american.

Imagini din timpul filmarilor - Moore la sediul AIG din New York

Povestile bancherilor de pe Wall Street

In luna februarie a acestui an, Michael Moore a anuntat ca este in cautarea unor persoane care lucreaza pe Wall Street sau in industria financiara si care sunt dispuse sa ofere amanunte despre "cea mai mare escrocherie din istoria Americii", cum a numit el criza financiara.

Intr-un mesaj postat pe blogul sau, Moore i-a incurajat pe bancheri si finantisti "sa iasa in fata si sa povesteasca ceea ce stiu".

Moore este cunoscut pentru productiile sale controversate, intre care Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11 si Sicko. Spre exemplu, in Fahrenheit 9/11 el a vorbit despre legaturile intre familia lui George W. Bush si cea a lui Osama ben Laden, in timp ce, in Sicko, Moore a prezentat sistemul de sanatate american si industria farmaceutica.

Lansarea oficiala a filmului "Capitalismul, o poveste de dragoste" va avea loc in 2 octombrie, in cinematografele din America de Nord.

Vezi aici trailerul oficial al peliculei.