Fortele de securitate pakistaneze au afirmat ca noul lider al talibanilor din Pakistan, Hakeemullah Mehsud, a murit la putina vreme dupa ce a fost numit in functie, in urma unui conflict cu un grup rival, informeaza press.tv. Potrivit unor surse din domeniul securitatii, fratele lui Meshud ar fi fost cel care a acordat recent un interviu BBC, pretinzand ca este liderul taliban.

Presa pakistaneza a afirmat ca Hakeemullah Mehsud a fost omorat in timpul unui schimb de focuri cu rivalii condusi de Wali-ur-Rehman, in timpul unui consiliu care dezbatea numele succesorului lui Baitullah Mehsud. Acesta a fost omorat intr-un atac cu rachete lansat de aparatele fara pilot ale armatei americane, la inceputul lunii august, in regiunea Waziristan.

Doua zile mai tarziu, un barbat care sustinea ca este Hakeemullah Mehsud a acordat un interviu unui ziarist, afirmand ca el si Baitullah sunt inca in viata.

Analizele de voce si mai multe telefoane interceptate de serviciile de securitate pakistaneze indica insa ca Hakeemullah Mehsud este mort si ca cel care i s-a substituit este fratele sau, recent intors de pe teatrul de razboi din Afganistan.

Decizia numirii noului sef taliban pakistanez o va lua mulahul Omar, liderul suprem al talibanilor.

CNN anunta la 23 august ca Hakeemullah Mehsud a fost ales noul lider al talibanilor pakistanezi, la cateva saptamani dupa ce fostul comandanat, Baitullah Mehsud, a fost ucis de americani.

Un oficial taliban a spus atunci ca Maulvi Faqir Mohammad a fost numit adjunctul lui Meshud, iar Hazem Tariq va fi purtator de cuvant al grupului.