Presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, a vorbit sambata seara despre un accident produs la carma navei ca unul dintre motivele plauzibile ale naufragiului de pe lacul Ohrid, din Macedonia, in care au murit 15 persoane. Capitanul navei, in varsta de 23 de ani, care este in acelasi timp si proprietarul ambarcatiunii, a fost arestat preventiv.

Dupa naufragiu, capitanul a fost spitalizat pentru o perioada scurta de timp, apoi interogat de judecatorul de instructie.

"Exista numeroase versiuni diferite , dar cea mai serioasa pare sa arate ca un cablu care leaga carma de bara a cedat", a explicat presedintele bulgar.

Parvanov s-a referit si la un "moment de panica" produs in momentul in care ambarcatiunea, supraincarcata, a inceput sa se scufunde.

Nava Iliden, construita in Germania in 1924, se afla sambata la circa 200 de metri de coasta. Initial s-a spus ca tragedia s-a produs din cauza supraincarcarii.La bordul navei se aflau peste 70 de turisti, majoritatea bulgari, iar capacitatea ei era de 53.

Vaporul macedonean "s-a scufundat in 30 de secunde", a declarat un martor ocular contactat prin telefon de AFP.

"Mi-am scos aparatul de fotografiat si am surprins vaporul in timp ce era inclinat intr-o parte si, pana m-am intors in masina, in interval de 30 de secunde, acesta s-a scufundat", a declarat Gerard Guittat, un cetatean francez care a fost martor la accident.

Echipele de salvare s-au deplasat la locul accidentului, care s-a produs la 12 kilometri sud de orasul Ohrid.

Lacul Ohrid, unul dintre cele mai cunoscute zone turistice din Macedonia, este vizitat anual de zeci de mii de turisti.