Partidul polonez Lege si adevar, condus de presedintele Lech Kaczynsky, pregateste un raspuns pentru Vladimir Putin. Primul pas impotriva 'propagandei rusesti, care il lauda pe Stalin' ar urma sa fie o rezolutie care pune semnul egalitatii intre intrarea trupelor sovietice in Polonia anului 1939 si agresiunea fascista, scrie Gazeta.ru.

In opinia conservatorilor polonezi, fiecare zi de preaslavire a lui Stalin in spiritul propagandei sovietice este o jignire adusa statului polonez, victimelor celui de-al Doilea Razboi Mondial si intregii lumi. Pentru a nu permite asa ceva, ei solicita conducerii Seimului sa "ceara guvernului polonez sa adopte pasi concreti de combatere a tentativelor de falsificare a istoriei".

"Cerem dezvaluirea adevarului", a citat Rzeczpospolita decaratia oficiala a factiunii conservatorilor. "Fascismul si comunistul sunt cele doua mari regimuri totalitariste ale secolului XX, iar liderii lor poarta responsabilitatea pentru declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial si pentru consecintele lui. Pe teritoriul Poloniei, Armata Rosie a adus moarte si distrugeri. In planurile ei intrau genocid, crime, violuri, jaf si alte forme de asuprire", se spune in rezolutia mentionata.

Autorii acesteia nutresc convingerea ca data de 17 septembrie 1939, cand trupele sovietice au intrat in Polonia, nu a fost pana acum la fel de cunoscuta ca 1 septembrie 1939, ziua intrarii trupelor hitleriste.

Vicepresedintele parlamentului polonez, Stefan Neselovski, din partea Platformei civice, a catalogat rezolutia drept "o prostie lipsita de credibilitate si care dauneaza intereselor Poloniei".

"Nu este adevarat ca ocupatia sovietica a fost la fel ca cea nazista, a fost mai usor de suportat. La fel cum nu corespunde adevarului faptul ca sovieticii au recurs la epurari etnice. De asta s-au ocupat nemtii", a afirmat el, intr-un interviu pentru Gazeta Wyborcza.