Agentia internationala pentru energie atomica (AIEA) a anuntat ca inspectorii sai nu au avut acces in Coreea de Nord la instalatiile de imbogatire a uraniului. Informatia survine dupa ce Phenianul a anuntat ca este gata sa fabrice arme nucleare folosind aceasta tehnica, scrie AFP.

"Din noiembrie 1994 in decembrie 2002 si din iulie 2007 pana in aprilie 2009, AIEA a condus operatiuni de verificare a complexului nuclear de la Yongbyon. Actiunea inspectorilor a fost limitata la cinci instalatii, care nu desfasurau activitati de imbogatire a uraniului", a declarat purtatorul de cuvant al Agentiei, Marc Vidricaire, intr-un comunicat. "Inspectorii nu au avut acces la alte unitati nucleare".

Coreea de Nord a anuntat vineri ca a atins ultima etapa a imbogatirii de uraniu si ca va fabrica noi arme nucleare, cu ajutorul rezultatelor obtinute. Barele de uraniu uzate provin de la singurul reactor nord-coreean care produce plutoniu, au precizat oficialii.

Coreea de Nord neaga de ani de zile ca ar conduce un program secret de fabricare a unei bombe nucleare cu ajutorul uraniului imbogatit. Phenianul a anuntat insa in iunie, dupa votarea rezolutiei 1874 privind aplicarea unor noi sanctiuni, ca va imbogati uraniu si va folosi rezultatele in scop militar.