Drepturile minoritatii maghiare din Slovacia trebuie respectate deplin in conflictul ungaro-slovac privind intrarea in vigoare, de la 1 septembrie, a controversatei legi lingvistice din Slovacia, a afirmat comisarul OSCE insarcinat cu minoritatile, Knut Vollebaek, citat de AFP.

"Este esential ca aplicarea acestei legi sa nu afecteze negativ drepturile persoanelor care apartin minoritatilor nationale din Slovacia", a declarat Knut Vollebaek.

"Am inisistat asupra importantei de a ajunge la o solutie echilibrata intre sustinerea limbii nationale, pe de o parte, si protectia drepturilor lingvistice ale minoritatilor nationale, pe de alta parte", a adaugat Vollebaek.

Legea interzice folosirea altor limbi in afara celei nationale in institutiile publice. In caz contrar, amenda poate ajunge pana la 5.000 de euro, intr-o tara in care minoritatea maghiara reprezinta aproximativ 10% din populatie.

Intr-un prim gest de conciliere, ministerul slovac pentru Cultura a suspendat temporar sanctiunile financiare prevazute de lege.

Desi a salutat aceasta decizie, premierul ungar Gordon Bajnai a cerut suspendarea completa a legii pana in momentul in care se va ajunge la un acord cu minoritatea maghiara din Slovacia.

Premierii celor doua state, Gordon Bajnai si Robert Fico, au stabilit o intalnire in data de 10 septembrie, la granita slovaco-ungara, pentru a incerca sa ajunga la o solutie care sa puna capat tensiunilor bilaterale.