Todd Willingham a fost executat in 2004, in Texas, prin injectie letala, dupa ce a fost condamnat pentru ca si-a ucis copiii. Toate indiciile arata insa, in prezent, ca acesta era nevinovat. Cazul este socant si fara precedent pentru o administratie care trimite la moarte, in medie, 50 de oameni pe an, relateaza AFP.

Dovedirea nevinovatiei unui condamnat, dupa executarea sentintei, este un fapt extrem de rar in Statele Unite si, potrivit specialistilor consultati de AFP, niciun stat nu a recunoscut oficial, pana in prezent, ca a comis o eroare de acest gen.

Afacerea Todd Willingham, care avea 23 de ani cand cele trei fete ale sale au pierit in incendiul care i-a distrusa casa sa si 24 cand a fost condamnat la moarte, pentru ca ar fi declansat incendiul, ar putea constitui un precedent si o sansa nesperata pentru cei care sustin abolirea pedepsei cu moartea.

"Atata vreme cat sistemul nostru judiciar comite erori, inclusiv de acest gen, nu putem continua sa executam oameni", afirma asociatia Innocence Project, care a sesizat in 2006 comisia de etica texana asupra dosarului Willingham.

Daca inocenta defunctului urmeaza inca sa fie stabilita oficial de aceasta comisiei, cazul sau ilustreaza "cea mai mare dilema a tarii noastre asupra pedepsei cu moartea: suntem sau nu pregatiti sa mentinem acest sistem, stiind ca oameni nevinovati vor fi declarati vinovati si condamnati?", se intreaba Rick Halperin, presedintele unei asociatii care lupta impotriva pedepsei capitale.

Ingredientele unei erori judiciare

In 1992, Todd Willingham a fost condamnat de un juriu pe baza unui raport privind locul unde a avut loc tragedia intocmit de experti locali. A murit 12 ani mai tarziu, continuand sa-si sutina nevinovatia.

Istoria sa, detaliata in aceasta saptamana intr-o lunga ancheta efectuata de saptamanalul New Yorker, contine toate ingredientele clasice ale unei erori judiciare: absenta unei contra-expertize, un expert psihiatru care l-a declarat pe acuzat drept un "sociopat foarte periculos", fara insa a-l intalni vreodata, martori care si-au modificat depozitiile in favoarea acuzarii, avocati incompetenti numiti din oficiu...

Dar, intr-un raport trimis in luna august comisiei texane de etica, un specialist recunoscut in astfel de probleme concluzioneaza, asa cum au facut-o si alti experti in 2004 si in 2006, ca incendiul a fost accidental.

Raportul sustine ca expertiza pe care s-a bazat procesul "are la baza doar convingeri personale, care nu au nicio legatura cu o investigatie stiintifica a scenelor de incendiu".

Condamnarea la moarte a unui nevinovat, valabila, daca procesul a fost corect

"Acest raport este ravasitor, genul de revelatie care bulverseaza orice constiinta", scrie New York Times.

Cazul are o relevanta deosebita in conditiile in care Troy Davis, un negru condamnat pentru uciderea unui politist alb, asteapta sa fie executat in Georgia. El sustine insa ca este nevinovat. Dupa ce a scapat de trei ori de la executarea pedepsei, el a obtinut in august, din partea Curtii supreme, dreptul ca un tribunal sa examineze noi probe care ar putea sa-l disculpe.

Un studiu universitar recent, efectuat pe un esantion de 800 de adulti din California, arata ca numarul adeptilor pedepsei cu moartea scade - 66% s-au pronuntat pentru, fata de 79% in 1989. 44% dintre persoanele intervievate se declara deranjati de faptul ca un om nevinovat ar putea fi executat (23% in 1989).

Dar lucrurile nu sunt atat de simple pentru abolitionisti: intr-o decizie recenta, doi judecatori ai Curtii supreme au afirmat ca executarea unui om a carui nevinovatie a fost dovedita ulterior ramane "valabila", atat timp cat acesta a avut parte de "un proces drept si echitabil".