Redactorul sef al publicatiei maritime Sovfraht, care a descoperit si a anuntat public in luna august misterioasa disparitie a cargobotului Arctic Sea, "a demisionat". Declaratia a fost facuta joi seara de catre angajator, care a precizat ca expertul se teme pentru securitatea sa si a fugit din Rusia, scrie AFP.

"In cadrul unei conversatii telefonice, Mihail Voitenko si-a anuntat demisia (...), in legatura cu informatiile contradictorii aparute cu privire la misterioasa «disparitie»", se arata pe site-ul societatii Sovfraht. Tot acolo apare si urmatoarea precizare: "s-a saturat sa minta pe toata lumea".

Mihail Voitenko a explicat joi pentru AFP ca a parasit Rusia dupa ce a fost "prevenit" ca "oameni foarte seriosi", responsabili de disparitia Arctic Sea, cauta sa se razbune. Angajatorul sau a dezmintit aceste ipoteze, dand asigurari ca expertul maritim se afla in misiune in Turcia. De cealalta parte, Voitenko a declarat pentru agentia franceza de presa ca societatea la care a lucrat va face lumina in acest caz.

Arctic Sea, o nava care transporta, oficial, 6.500 de tone de cherestea din Finlanda in Algeria, a disparut din atentia autoritatilor internationale pe 24 iulie. Dupa mai multe speculatii si peste trei saptamani de cautari, cargobotul aflat sub pavilion maltez si cu echipaj rus la bord a fost descoperit in Atlantic. A fost deturnat de opt pirati rusi, letoni si estonieni, a anuntat pe 18 august ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov.

Pana la gasirea Arctic Sea, expertii au examinat insa diferite ipoteze care ar fi putut explica disparitia navei: o noua forma de piraterie, o reglare de conturi in cadrul mafiei sau trafic de droguri.

Echipajul Arctic Sea si piratii - sosirea la Moscova (Imagini difuzate de televiziunea rusa NTV)