Un proiect de lege, elaborat de ultraconservatorii catolici din Polonia prevede pedeapsa cu inchisoarea pentru persoanele care recurg la fertilizarea in vitro, va fi analizat saptamana viitoare, a anuntat miercuri presedintele parlamentului, Bronislaw Komorowski, citat de AFP.

Initiativa a grupului de cetateni "Contra in vitro", proiectul a reunit in favoarea sa peste 160.000 de semnaturi. Proiectul de lege propune ca toate persoanele ale caror actiuni conduc la fertilizarea in vitro sa fie pasibile de pedeapsa cu inchisoarea de pana la 3 ani.

Acest proiect va suscita fara indoiala emotii enorme", a declarat Komorowski. El trebuie totusi examinat la urmatoarea sedinta din ratiuni formale, documentul fiind depus la jumatatea lunii iunie in Parlament, care are la dispozitie 3 luni pentru a-l studia.

Biserica catolica din Polonia alimenteaza dezbaterea prin declaratii publice autoritare prin care condamna fecundarea in vitro. Preotii polonezi califica fertilizarea in vitro ca fiind un "avort rafinat" deoarece aceasta metoda ucide numerosi embrioni la fiecare tentativa.

Dupa caderea comunismului in 1989, Biserica catolica poloneza a obtinut interzicerea avorturilor, infractiune pasibila in Polonia de pedeapsa cu inchisoarea de pana la doi ani, exceptie facand cazurile de viol, incest sau malformatie ireversibila a embrionului.