Caucazul rusesc se confrunta cu un adevarat razboi civil, dupa recrudescenta gherilelor islamiste si actiunile in forta ale trupelor de ordine, organizate in "escadroane ale mortii", avertizeaza principalele ONG-uri rusesti din domeniul apararii drepturilor omului, citate de AFP.

"Ceea ce vedem acum in toate aceste republici din Caucazul de Nord este un razboi civil intre fortele de ordine si combatantii clandestini, intre fortele de ordine si populatie", a declarat Liudmila Alexeeva, de la Grupul Helsinki din Moscova, intr-o conferinta de presa.

Impreuna cu reprezentantii Memorial, ai Miscarii pentru drepturile omului, ai Comitetului de asistenta si civila si ai Organizatiei mamelor din Daghestan, ea a denuntat o recrudescenta a rapirilor si a executiilor efectuate in afara oricarei legi, actiuni care sunt orchestrate de fortele de ordine.

"Escadroanele mortii" sunt vinovate pentru 79 de rapiri in Cecenia, in primele sase luni ale anului, in comparatie cu cele 42 inregistrate in 2008. In Daghestan, 25 de rapiri au avut loc in perioada ianuarie - august, iar alte 12 persoane rapite au fost gasite moarte.

"Fortele de ordine se afla in afara oricarui control", a declarat Alexandre Cerkasov, de la Memorial, care a adaugat ca luptatori clandestini exista si actioneaza, dar politica antiterorista nu face altceva decat sa hraneasca terorismul.

Reprezentantii ONG-urilor sustin ca tinerii caucazieni sunt priviti si tratati de autoritatile ruse precum "un grup de risc".

Vizati de politie si de serviciile speciale, tinerii sunt primele victime ale violentelor, facilitand astfel recrutarea lor de rebelii islamisti.

"In cele din urma, vom pierde Caucazul de Nord, presedintele Dmitri Medvedev nu isi doreste acest lucru, dar nu isi mai poate controla propriile forte de ordine", a subliniat Alexeeva.

Rebeliunea islamista a inregistrat o puternica recrudescenta in ultimele luni. Din iunie, cel putin 260 de persoane au fost ucise in lupte si in atentate, printre acestia numarandu-se si aproximativ o suta de politisti si militieni.