Parlamentarii conservatori din Iran critica intentia presedintelui Mahmoud Ahmadinejad de a include femei in noul sau Cabinet, ceea ce ar constitui o premiera pentru aceasta republica islamica, noteaza AFP.

Forul legislativ a continuat luni sa examineze ministrii propusi de Ahmadinejad pentru noul guvern, deputatii analizand candidatura lui Sussan Keshavarz pentru postul de ministru al Educatiei.

Ea face parte dintre cele trei femei propuse de Ahmadinejad in Executivul format din 21 de membri.

"Ce se intampla de am ajuns ca, in locul unor oameni competenti si puternici in fruntea ministerelor, sa fie propusi oameni care nu se ridica la acest nivel?", s-a intrebat indignat Ali Abbaspour, presedintele Comisiei pentru Educatie a Parlamentului iranian.

"Daca, la cererea presedintelui, dam un vot de incredere, vom fi obligati ulterior sa votam si o motiune de neincredere. Avem nevoie de ministri puternici. Nu este o problema de sex. Daca presedintele propune ministri puternici, chiar daca este vorba de femei, barbatii vor merge acasa. Nu ar fi nicio problema", a spus el.

Interventia presedintelui Comisiei pentru educatie lasa putine sanse pentru numirea lui Sussan Keshavarz in acest post, desi ea a explicat ca a fost crescuta intr-o familie religioasa si ca a participat la manifestatiile din timpul revolutiei islamice din 1979.

Mai multi religiosi conservatori au intervenit in ultimele zile pentru a denunta numirea unor femei in guvern.

"Islamul respecta femeia. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa le numim in pozitii sociale importante", a declarat duminica ayatollahul Ahmad Khatami.

Parlamentul urmeaza sa examineze luni 10 dintre cele 21 de nominalizari din cabinet, urmand ca marti seara sau miercuri sa-si dea votul de incredere pentru fiecare candidat in parte.