Jaycee Dugard, tanara regasita in California dupa ce a fost sechestrata si violata timp de 18 ani, a fost victima unui delincvent sexual cu o capacitate extraordinara de manipulare si disimulare, care a fost capabil sa-si puna in scena fantasmele pe o perioada de timp foarte lunga, fara ca restul societatii sa banuiasca ceva, considera expertii consultati de AFP.

"Acest barbat apartine unei specii foarte putin comune de pradatori sexuali", care, statistic, isi ucid victimele in primele 72 de ore, afirma doctorul Gary Mears, neurolog si profesor la University of the Rockies din Colorado Springs.

"Apartine acelui tip de om capabil sa aiba doua fatete ale vietii, care are resursele necesare

Rapitorii, in fata justitiei
Rapitorii, in fata justitiei
Foto: Agerpres
pentru a-si sechestra victimele ducand, in acelasi timp, o viata aparent normala", explica el cazul lui Phillip Garrido, 58 de ani, acuzat ca a rapit-o pe Jaycee la varsta de 11 ani pentru a o face sclava sa sexuala timp de 18 ani.

Tanara femeie de 29 de ani are acum doi copii, tatal fiind presupusul sau rapitor.

"Acest om dispune, in acelasi timp, de certe aptitudini sociale si are o pulsiune sexuala incredibila, dispunand totodata de mijloacele financiare (un serviciu, o sotie, o casa) pentru a-si transpune in realitate deviatiunile", noteaza Mears.

Disociere sau sindromul Stockholm

Strategia de supravietuire a victimei poate lua, in astfel de cazuri, mai multe forme.

"Sunt foarte ingrijorat in ceea ce priveste capacitatea de recuperare a acestei tinere femei. Va trebui sa urmeze un tratament de specialitate pentru a se vindeca de acest traumatism si acest tratament va fi de lunga durata", estimeaza psihiatrul Alison Walls, profesor la University of the Rockies.

Pentru psihiatrul James McCracken, profesor la University of California, trebuie avut in vedere si impactul pe care pierderea familiei l-a avut asupra tinerei. De cele mai multe ori, pentru a impiedica fuga victimei, rapitorul "ameninta explicit sau voalat cu uciderea victimei sau a celorlalti membri ai familiei sale, sau recurge la o spalare de creier, afirmand ca familia a renuntat sa mai caute copilul rapit", adauga el.

Priveste aici imagini din curtea in care a trait tanara, timp de 18 ani

Pentru a putea supravietui disperarii si izolarii, fetita rapita, care se pare ca nu a incercat sa evadeze, potrivit primelor elemente ale anchetei, poate merge de la disociere la sindromul Stockholm, in care victima ajunge sa ia partea rapitorului.

"Poate recurge la disociere, adica sa devina o persoana eterata, care nu mai este prezenta mental in corpul sau, pentru a supravietui", explica doctorul Alison Walls.

"Intr-un fel, se pune pe pilot automat, pentru a-si putea duce viata de zi cu zi si pentru a-si creste copii", adauga ea.

"Este posibil sa-si fi pastrat 'mici insule de amintiri', pentru a putea sa-si pastreze vie speranta", adauga James McCracken.

S-a resemnat tanara, la fel ca alte victime, sa intre in jocul rapitorilor? Cateodata, "se petrece acest fenomen straniu in care victima se identifica cu rapitorul, deoarece este total dependenta de acesta", explica Walls.

Complicitatea sotiei

Complicitatea presupusa a sotiei rapitorului lui Jaycee, Nancy Garrido, 54 de ani, socheaza de asemenea bunul simt: "Adeseori, aceste femei incurajeaza relatiile sotului cu victima, pentru ca ele insele nu mai doresc sa aiba vreo relatie cu acesti barbati", sugereaza Gary Mears.

Acest specialist a evaluat psihologic sute de delincventi sexuali in cariera sa, si a ajuns la o concluzie stranie: "Bizar, nu se stie de ce, cele mai rele specimene primesc, in inchisoare, cele mai multe scrisori de dragoste".

Rapitorii pledeaza nevinovat si evoca o relatie induiosatoare

Phillip Garrido si Nancy au pledat nevinovat, iar rapitorul a calificat relatia pe care a avut-o cu

Curtea in care a trait tanara 18 ani
Curtea in care a trait tanara 18 ani
Foto: Agerpres
Jaycee drept "induiosatoare".

El a explicat ca a dormit in fiecare noapte in acelasi pat cu tanara rapita si cu cele doua fiice pe care le-a avut cu ea.

"O sa va uimesc", a exclamat Phillip Garrido, intr-un interviu telefonic acordat imediat dupa arestare televiziunii locale KCRA.

"Cele doua fete adormeau in bratele mele in fiecare seara, de la nastere", a spus Phillip Garrido.

El a descris rapirea lui Jaycee Dugard in 1991 drept "un lucru dezgustator", dar a afirmat ca acest lucru i-a schimbat viata.

Descris de unul dintre fratii sai drept "un nebun", iar de altii drept un fanatic religios care voia sa-si creeze propria Biserica, Garrido avea un blog in care afirma ca are puterea mentala de a controla sunetele.

Tatal vitreg al tinerei, Carl Probyn, a declarat vineri ca Jaycee, insotita de cele doua fiice ale sale, si-a reintalnit mama, si ca se simte vinovata pentru relatiile pe care le-a intretinut cu Garrido.