O tanara rapita in 1991 in California, pe cand avea doar 11 ani, a fost gasita, joi, "intr-o stare de sanatate buna", dupa ce a fost sechestrata timp de 18 ani in gradina unei case din regiunea San Francisco de catre un barbat acum in varsta de 58 de ani, anunta AFP. Femeia a fost gasita impreuna cu cei doi copii rezultati din relatia ei cu rapitorul. Cele doua fetite, in varsta de 15, respectiv 11 ani, nu au fost niciodata la scoala sau la doctor si au fost tinute complet izolate, impreuna cu mama lor.

Jaycee Dugard a fost rapita pe 10 iunie 1991 la South Lake Taohe, la 200 de kilometri nord-est de San Francisco, de sub ochii tatalui sau vitreg. Joi, seriful comitatului El Dorado, Fred Kollar, a anuntat ca Jaycee Dugard, acum in varsta de 29 de ani, a fost gasita "intr-o stare de sanatate buna" si a povestit detaliile calvarului trait de tanara in ultimii 18 ani.

Femeia a trait timp de 18 ani sechestrata in gradina casei rapitorului sau, la Antioch, la 70 de kilometri est de San Francisco. "In gradina din spatele casei erau copaci, corturi si mici constructii, unde erau tinute Jaycee si fetitele", a povestit Fred Kollar in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit cotidianului Sacramento Bee, cei doi copii au varstele de 15, respectiv 11 ani, ceea ce inseamna ca Jaycee a nascut prima data la doar 14 ani. "Niciuna dintre fetite nu a fost vreodata la scoala sau la doctor, ele fiind tinute permanent in conditii de izolare", a adaugat Fred Kollar. "S-a facut totul pentru izolarea victimelor de orice contact exterior", a mai precizat el.

Proprietarul casei si rapitorul lui Jaycee, Phillip Garrido, in varsta de 58 de ani, a fost retinut miercuri de FBI impreuna cu sotia sa, Nancy, au declarat pentru AFP reprezentantii politiei. Garrido, care in prezent era eliberat conditionat dupa ce a fost arestat pentru viol in Nevada, figura in fisierele de delincventi sexuali ale politiei.

  • Circumstantele reaparitiei lui Jaycee Dugard, neclare

Circumstantele exacte ale reaparitiei lui Jaycee Dugard nu sunt deocamdata foarte clare. Locotenentul Les Lovell a declarat initial ca tanara femeie s-a prezentat singura, miercuri dimineata, la sediul Politiei din Concord, in apropiere de Antioch.

Fred Kollar a afirmat, insa, in cadrul conferintei de presa, ca autoritatile au descoperit-o pe Jaycee in urma unui control al Politiei, dupa ce Phillip Garrido a fost surprins plimbandu-se impreuna cu cele doua fetite rezultate din relatia cu Jaycee.

Eliberat conditionat pentru infractiuni sexuale, Garrido a fost convocat miercuri de autoritatile judiciare. Barbatul s-a prezentat impreuna cu sotia sa, Nancy si cu o femeie numita Allissa, a declarat Fred Kollar. Ofiterii judiciari, care nu le vazusera niciodata nici pe Allissa si nici pe cele doua fetite in timpul vizitelor la domiciliul lui Garrido au intrat la banuieli. In cele din urma, Allissa s-a dovedit a fi Jaycee Dugard, tanara rapita in urma cu 18 ani.

Mama lui Jaycee Dugard si tatal ei vitreg, in prezent divortati, traiesc in sudul Californiei. Mama lui Jaycee si-a reintalnit deja fiinca, dupa ce aceasta a fost eliberata.

  • Cazurile Fritzl si Natascha Kampusch

Cazul aminteste de alte doua similare petrecute in ultimii ani. In 2006, austriaca Natascha Kampusch a reaparut dupa ce reusise sa scape din mainile lui Wolfgang Priklopil, care o rapise in martie 1998, cand Natascha avea 10 ani.

Tot in Austria, Josef Fritzl a fost condamnat in martie luna aceasta la inchisoare pe viata, dupa ce si-a tinut fiica sechestrata in pivnita timp de 24 de ani si a avut sapte copii impreuna cu aceasta.