La Chisinau are loc, vineri, prima sedinta a Parlamentului Republici Moldova, ales in urma scrutinului din 29 iulie. Aceasta reuniune are loc intr-o situatie politica incerta: nicio formatiune politica nu detine majoritatea, iar presa vorbeste despre primele disensiuni intre cele patru partide neocomuniste, care au format o coalitie majoritara. Negocierile ar fi intrat in impas pentru ca atat liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, cat si cel al Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat si-ar dori functia de presedinte al Parlamentului.

Potrivit Radio Romania Actualitati, liderii Aliantei pentru Integrare Europeana au caracterizat informatiile privind disputa dintre Marian Lupu si Vlad Filat drept o incercare de intoxicare si au dat asigurari ca alianta ramane in continuare bine sudata. Totusi, Vlad Filat a admis ca membrii aliantei ar avea puncte de vedere diferite. "Ne-am propus sa demolam regimul comunist de la Chisinau - in mare, ne-a reusit. Acum urmeaza, prin vot, sa instauram o guvernare democratica. Faptul ca va fi un reprezentant al PLDM intr-o functie sau alta nu este relevant. Relevant este ca guvernarea in estenta sa fie una democratica" - a precizat Filat pentru postul public de radio.

Potrivit Constitutiei Republicii Moldova, presedintele Parlamentului este cel mai influent om in stat. Acesta ar putea fi ales chiar vineri sau la una dintre primele sedinte care vor urma constituirii legislativului.