Administratia presedintelui american, Barack Obama, a renuntat practic la amplasarea elementelor scutului antiracheta in Polonia si Cehia, sustine cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, in editia de joi, citand mai multe surse de la Washignton, relateaza AFP.

Polonia si Republica Ceha au decis, anul trecut, sa accepte instalarea unui scut defensiv antiracheta pe teritoriile lor, semnand acorduri cu administratia lui George W. Bush. Presedintele Barack Obama a declarat insa ca trebuie sa revada costurile si valabilitatea planului.

"Semnalele trimise de generalii de la Pentagon sunt clare: administratia Statelor Unite cauta alte solutii privind apararea antiracheta decat bazele in Polonia si Cehia", potrivit unui lobbyist in favoarea scutului, Riko Ellison.

In urma cu o saptamana in cadrul unei conferinte de presa a expertilor in aparare "generalii nu au mentionat nici macar o data planurile privind Polonia si Cehia", a subliniat Ellison.

"De cateva saptamani, administratia testeaza o reactie din partea Congresului in legatura cu abandonarea planurilor de instalare a unui scut in Polonia si Cehia", afirma Gazeta Wyborcza, citand o sursa anonima din Congres.

Polonia urma sa gazduiasca 10 interceptoare, in timp ce in Cehia ar fi trebuit sa fie amplasat un radar. Scutul este gandit sa protejeze Statele Unite si aliatii lor europeni impotriva unor atacuri potentiale din partea Iranului sau a altor tari.

Unii experti au fost insa de parere ca administratia Obama ar putea abandona sau intarzia planul, pentru a linisti Rusia, care percepe scutul ca o amenintare la adresa securitatii sale.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a amenintat din nou in iulie ca Rusia va desfasura rachete Iskander la Kaliningrad, daca nu se va ajunge la un acord cu SUA in privinta instalarii scutului antiracheta.