Mohammed Jawad, cel mai tanar detinut de la Guantanamo, a fost eliberat si s-a intors in Afganistan, dupa sapte ani de detentie. Intr-un interviu acordat The Times, el povesteste viata pe care a trait-o in inchisoarea din Cuba, privatiunile la care a fost supus dar si ce planuri de viitor are - sa studieze in strainatate si sa devina doctor.

In decembrie 2002, cand Jawad sustine ca avea doar 12 ani, a fost arestat sub acuzatia ca a aruncat o grenada intr-un Jeep care transporta soldati americani, ranind doi dintre acestia si un translator. Initial, a fost dus la o baza aeriana din nordul Kabulului, dupa care la Guantanamo Bay, unde a ramas pana a fost eliberat in urma cu cateva zile, dupa ce un judecator american a decis ca marturiile sale au fost obtinute prin forta.

Unul dintre cei mai tineri si mai controversati detinuti din Guantanamo, Jawad este in sfarsit un om liber si a revenit in Kabul, unde si-a reintalnit familia.

Dar, dupa sapte ani de detentie, dintre care sase la Guantanamo, lupta acum pentru a-si recupera anii pierduti ai copilariei si ai adolescentei, precum si pentru a-si face un viitor intr-o tara aflata inca in plin razboi cu talibanii.

"Este unul dintre cele mai fericite momente ale vietii mele - sa revin in Afganistan dupa tot acest timp", a declarat el.

"Nu am facut nimic, m-au arestat degeaba. Tot ce am sperat a fost ca, intr-o zi, sa fiu eliberat si sa revin acasa in Afganistan, alaturi de mama mea".

Initial, mama sa nu l-a recunoscut

Cand s-au revazut, mama sa a refuzat sa creada ca este in fata copilului ei si a avut o criza

Alaturi de familie si prieteni
Alaturi de familie si prieteni
Foto: Agerpres
de isterie, a povestit un prieten al familiei. Doar in momentul in care s-a apropiat si a vazut ca tanarul din fata ei are acelasi semn distinctiv pe cap ca si fiul sau l-a imbratisat.

Jawad este considerat a fi cel mai tanar detinut din Guantanamo - desi Pentagonul sustine ca el avea 18 ani in momentul in care a fost adus aici, in 2003.

Cand a fost arestat, Jawad traia cu mama sa la Kabul - tatal sau fusese ucis in anii '80 in timpul razboaielor cu armata sovietica.

Familia a aflat dupa noua luni ca Jawad a fost arestat de americani

"L-am cautat timp de noua luni", explica Sher Khan Jalalkhil, un prieten al mamei tanarului. "Nu stiam daca a fost ucis, rapit sau s-a pierdut".

In cele din urma, un membru al Comitetului international al Crucii Rosii i-a vizitat pentru a le arata documente care atestau ca Jawad era la Guantanamo.

Din momentul in care a revenit in tara, Jawad i-a acuzat pe americani ca au torturat prizonierii, i-a privat de mancare si de somn, insultand islamul si Coranul.

A povestit ca i s-au legat mainile la spate si a fost obligat sa manance direct cu gura dintr-o farfurie intinsa pusa pe podea, in fata lui.

Unele organizatii pentru drepturile omului cred in versiunea Pentagonului, potrivit careia Jawad avea 16 sau 17 ani cand a fost arestat. Dar, chiar si in aceste conditii, vor fi necesari ani buni pentru a-si reveni din trauma provocata de faptul ca a pierdut atat de mult din anii de formare a unui om fiind inchis in asemenea conditii.

Vrea sa fie doctor

Intre timp, Jawad intentioneaza sa-si incheie studiile - la inceput, in Afganistan si, poate, in strainatate, pentru a deveni doctor.

Intrebat daca ia in calcul efectuarea studiilor in Statele Unite, tanarul a ezitat, uitandu-se spre batranii adunati in incapere, inainte de a raspunde: "Nu mi-am facut inca niciun plan"

Inainte de inceperea interviului, batranii l-au intrebat daca a reusit sa invete engleza la Guantanamo. A raspuns ca nu si a dialogat cu reporterii doar in pashtuna.

Dar, la final, cand ziaristii de la The Times i-au multumit, Jawad a zambit timid si a raspuns, cu un foarte usor accent: "No problem".