La cinci ani dupa ce programul de detentie al CIA a iesit la iveala, au fost facute publice mai multe detalii despre metodele de interogare a detinutilor importanti. Astfel, luni a aparut un ghid in care serviciile secrete explica tehnicile folosite pentru a-i face pe detinuti sa vorbeasca, prin stres, epuizare si frica.

Ghidul, alaturi de alte documente publicate recent, ilustreaza modul in care programul a fost limitat treptat si au fost excluse cateva dintre cele mai controversate practici, in urma recomandarilor consilierilor medicali ai serviciilor secrete, scrie Washington Post.

Indrumarile sunt cuprinse intr-un document oficial care dateaza din 30 decembrie 2004 si care este destinat Biroului pentru Consiliere Juridica din cadrul Departamentului de Justitie. Documentul a fost facut public in cadrul unui proces intentat de Amnesty International SUA si de Uniunea Americana pentru Libertatile Civile in baza Actului privind Libertatea Informatiei.

In document se mentioneaza ca detinutii erau tinuti dezbracati si cu capul acoperit cu un sac. Dupa ce le erau incatusate mainile si picioarele, detinutilor li se punea cate o zgarda la gat, de care se foloseau garzile pentru a-i lovi cu capul de perete.

La inceputul sesiunii de interogare, detinutilor li se dezvelea capul si erau palmuiti pentru a li se capta atentia. Apoi erau loviti cu capul de perete in mai multe randuri. Potrivit indicatiilor, aceasta tehnica putea fi repetata de 20 sau 30 de ori daca detinutul refuza sa raspunda la intrebare. Apoi urmau metodele mai drastice - erau tinuti cu capul sub apa, nu erau lasati sa doarma cate 180 de ore si erau fortati sa stea in pozitii dureroase. De asemenea, se mentioneaza ca, de multe ori, acestia erau inchisi timp de 18 ore intr-o cutie de lemn.

CIA a refuzat, marti, sa faca vreun comentariu pe baza documentului redactat de un avocat al serviciilor secrete, al carui nume nu a fost divulgat. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al CIA, George Little, a precizat ca tehnicile detaliate in memoriu au fost aprobate de Departamentul de Justitie in timpul administratiei Bush, adaugand ca programul s-a incheiat acum.

In plus, oficialii CIA au mai explicat ca metodele drastice erau rezervate doar unui numar restrans de suspecti de terorism, despre care se credea ca detin informatii importante in legatura cu atentatele de la 11 Septembrie 2001.