Potrivit unui raport elaborat de o comisie prezidentiala din SUA, gripa porcina ar putea infecta jumatate din populatia Statelor Unite in aceasta toamna si iarna, ducand la spitalizarea a 1,8 milioane de persoane si provocand pana la 90,000 de morti.

Virusul ar putea infecta intre 60 si 120 de milioane de persoane, dintre care mai mult de jumatate vor apela la ingrijiri medicale, sustin consilierii presedintelui pe probleme de stiinta si tehnologie in raportul facut public luni.

Aceasta este pentru prima data cand expertii au facut publice cifre exacte in privinta impactului gripei porcine in SUA. Pentru a realiza aceste estimari, expertii au studiat evolutia altor pandemii, dar si cea a gripei porcine in SUA, a declarat Marc Lipsitch, de la Harvard School of Public Health, care a contribuit la intocmirea raportului. "Aceste cifre nu reprezinta o predictie, ci un scenariu posibil", a mai precizat acesta pentru Washington Post.

In momentul realizarii acestor estimari, consilierii prezidentiali nu au luat in considerare posibilitatea ca virusul sa se modifice si sa devina mai periculos sau ca acesta sa infecteze un numar mare de persoane in varsta. Daca acest lucru se va intampla, efectele ar putea fi mult mai grave.

Scopul acestui raport este de a ajuta statul sa puna la punct un sistem pentru a proteja populatia. Astfel, intrucat se estimeaza ca pandemia va atinge apogeul la jumatatea lunii octombrie, comitetul de experti a sugerat ca vaccinul ar trebui sa fie accesibil cat mai curand si a recomandat clarificarea metodelor de administrare a medicamentelor anti-virale.