Premierul palestinian Salam Fayyad a prezentat marti un program de actiune al guvernului sau care prevede crearea unui Stat palestinian, pana in 2011. Un anunt care vine inaintea rezultatelor negocierilor cu Israelul, scrie AFP.

"Trebuie sa continuam eforturile pentru construirea Statului, in ciuda ocupatiei", a declarat Fayyad la Ramallah, dupa ce a prezentat programul guvernului sau. Potrivit premierului, "crearea unui Stat palestinian suveran este indispensabil pentru securitatea si stabilitatea regiunii noastre".

"Tinand cont de amenintarea pe care o reprezinta colonizarea israeliana, guvernul nostru ramane atasat programelor Autoritatii Palestiniene pentru crearea Statului independent, avand capitala in Ierusalim si fiind cuprins intre frontierele din 1967", a continuat el.

Programul prezentat de Salam Fayyad defineste "obiectivele si actiunile prioritare ale Autoritatii Palestiniene pe urmatorii doi ani". "Crearea unui Stat palestinian in urmatorii doi ani este un obiectiv realizabil", a subliniat Fayyad.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat pe 14 iunie un acord privind crearea Statului palestinian, insa a impus o serie de conditii care ar lipsi viitorul stat de adevaratele atribute ale suveranitatii. Negocierile de pace dintre Israel si Autoritatea Palestiniana, relansate in 2007 si suspendate la finele lui 2008, aveau ca obiectiv obtinerea unui acord in ceea ce priveste finalul ocupatiei israeliene a teritoriilor palestiniene si crearea unui stat independent.