Amintirile lui Jon Doe sunt trei la numar: a fost tratat in Shanghai pentru piatra la rinichi, o prietena din liceu si o sotie care a murit purtand in pantece un copil. Pentru cei mai multi, cele trei elemente par sa se asemene mai degraba cu un vis. Pentru barbatul "trezit" in Seattle, sunt mostenirea unei intregi vieti.

Nu-si aminteste mai nimic, de dinainte de aparitia in Discovery Park, cu 600 de dolari in sosete, scrie Cbsnews.com. Are insa limbajul unui om cultivat, iar doctorii au anuntat ca sufera de o forma rara de amnezie. Isi petrece aproape toata ziua in spital, unde noteaza numele si locurile pe care cu greu si le readuce in memorie, dupa care le transmite politiei, care incearca sa ii "refaca" trecutul.

"E ca un puzzle, cu piese plasate peste tot, dar care nu formeaza nimic", a declarat barbatul in cadrul unei conferinte sustinute la un centru medical din Seattle, unde este internat de pe 30 iulie. In acea zi, el a iesit din Discovery Park si i-a cerut ajutorul unui sofer de autobuz: "nu stiu cum am ajuns aici sau prin ce mijloace".

Jurnalistii l-au intrebat apoi cum il pot numi, iar barbatul a raspuns: "Mi s-a spus Jon". La cateva ore dupa ce povestea sa a fost publicata pe Internet, o profesoara de engleza din Shanghai l-a identificat ca fiind Lighthart. Doctor Edward Lighthart, consultant in relatii publice pentru companii internationale, cu un doctorat in antropologia culturala si psihologia analitica.

Potrivit politiei, barbatul ar putea fi victima unei agresiuni care a avut loc in New York. Iar aceasta nu este singura "amintire" venita din partea autoritatilor care l-au pus deja pe ganduri pe barbatul caruia inca ii place sa i se spuna Jon Doe. Are o sora in Las Vegas, care a declarat insa pentru The Seattle Times ca barbatul a stat la ea in ultimul an si jumatate, pana i-a cerut sa plece, in luna mai, pentru ca nu muncea si nu isi platea chiria. "Sunt lucruri peste care trebuie sa trec si nu sunt sigur cum o sa fac asta", a marturisit Jon.

Extrem de educat, vorbeste franceza, germana, intelege spaniola, a calatorit in orase ca Viena si Parisul. Si-a dat seama ca vorbeste fluent franceza cand a incercat sa-i explice ceva unui asistent social francez si a inceput sa-i vorbeasca fara nicio problema limba. Isi aminteste adrese din Sydney, Australia, strazi din Paris, ca s-a casatorit in noiembrie 1984 si ca sotia sa a murit cand era insarcinata. Si inca poarta pe deget verigheta.

"Ce e curios e ca sunt capabil sa vad situatia atat din punct de vedere subiectiv, cat si obiectiv. Din punct de vedere obiectiv, este absolut fascinant. Din punct de vedere subiectiv, este absolut inspaimantator", a declarat barbatul. A acceptat pana la urma ca poate fi Edward Lighthart, persoana cu care l-au identificat cititorii dupa ce The Seattle Times i-a publicat povestea, joi. Prefera totusi sa i se spuna Jon.

Potrivit jurnalistilor, barbatul are 53 de ani, in timp ce politia a anuntat ca are 50 de ani. Doctorii i-au spus ca sufera o forma rara de amnezie disociativa, iar el se teme ca s-ar putea sa nu-si mai recapete niciodata memoria.