Seful diplomatiei israeliene, Avigdor Lieberman, a declarat ca presedintele american Barack Obama este complet nerealist, atunci cand vorbeste despre planurile de pace in Orientul Mijlociu.

"Realizarea visului presedintelui Obama in doi ani, adica un acord global si un stat palestinian, este un obiectiv nerealist", a avertizat Lieberman, in cadrul consiliului ministrilor. Ministrul de Externe, care este si seful partidului ultranationalist Israel Beiteinou, a precizat ca el considera putin probabila incheierea unui acord de pace chiar si in 2025.

"Dupa ce am semnat acordurile de la Oslo (in 1993), am crezut ca trebuie sa ni se dea drept obiectiv un acord global care sa fie incheiat in urmatorii cinci ani. Au trecut 16 ani. Si chiar daca am astepta inca 16 ani, nu vom cadea la niciun acord", a continuat el, citat de AFP.

Acordurile de la Oslo, semnate de Yitzhak Rabin - premierul israelian de la acea vreme - si liderul palestinian Yasser Arafat, au conturat in linii mari proiectul unei autonomii palestiniene interimare de cinci ani, in teritoriile ocupate. Presedintele Barack Obama a transformat obtinerea unui acord de pace intre Israel si palestinieni in una dintre prioritatile administratiei sale.