Romanii pun umarul la scoaterea turismului bulgar din criza. Numarul turistilor straini care isi fac concediile pe litoralul bulgaresc al Marii Negre a scazut cu 20% in al doilea trimestru al anului 2009. Cu toate acestea, singurii care continua sa mearga la mare in Bulgaria sunt romanii: numarul turistilor romani a crescut, cifrele aratand ca in al doilea trimestru al acestui an s-au inregistrat cu 13,3% mai multi vizitatori din tara noastra la vecinii din sud, fata de aceeasi perioada a anului trecut, transmite Novinite.

Biroul local de statistica din Varna arata ca in perioada analizata s-au inregistrat cu 236.212 mai putine sejururi la hotelurile din Bulgaria, decat in 2008. Numarul turistilor straini cazati la hotel a scazut pe linie: turistii britanici - mai putini cu 49%, israelieni - cu 44%, germani - cu 30%, rusi - cu 5,9%. Singura exceptie: turistii romani, mai numerosi cu 13,3%.

In acelasi timp, statisticile arata si o modificare a preferintelor turistilor. Varna, cel mai mare oras bulgaresc de coasta, atrage mai multi turisti decat Burgas, al doilea port maritim al tarii. Asta in ciuda faptului ca in Varna - situata in partea nordica a litoralului bulgaresc, sunt mai putine hoteluri si locuri de cazare, potrivit agentiei Novinite.

Informatia vine la o zi dupa ce agentiile imobiliare din Burgas au anuntat ca 204 hoteluri de pe litoral au fost scoase la vanzare, din cauza numarului tot mai mic de turisti. Mai mult de o treime dintre acestea au preturi de peste 1 milion de euro, tarife "umflate" din cauza datoriilor uriase pe care proprietarii lor incearca acum sa le acopere, scrie presa de la Sofia.