Un purtator de cuvant al Partidului Conservator din Danemarca a anuntat ca formatiunea sa solicita interzicerea purtarii traditionalului văl musulman burqa in public, potrivit Der Spiegel. El a spus ca piesa de vestimentatie a fost introdusa de catre talibani si "nu este deloc islamica".

"Nu vrem sa vedem burqas in Danemarca. Pur si simplu nu putem accepta ca unii dintre cetatenii nostri sa umble pe strada cu fetele acoperite", a declarat Naser Khader, membru al parlamentului de la Copenhaga. Khader, care este de origine siriano-palestiniana, a spus ca Partidul Conservator vrea sa introduca o legislatie care prevede interzicerea purtarii vălului burqa sau a codului niqab, care prevede ca femeile sa-si acopere complet fetele in public.

Oficialul a adaugat ca burqa nu este specifica Danemarcei, "subjuga" femeile si ar trebui interzisa complet. Partidul Conservator crede ca ceea ce fac oamenii in casele lor este o problema personala a fiecaruia, insa din momentul in care ajung pe domeniul public, ar trebui sa aiba fetele descoperite.

Partidul Poporului si cel Social Democrat au salutat propunerea, in timp ce liberalii au respins ideea unei legi care sa reglementeze vestimentatia, atata timp cat nu nu refera la functionari publici, declarand ca "am mers prea departe daca aprobam o lege care spune ce haine sa poarte sau nu oamenii".

Khader a spus inca ca interzicerea purtarii vălului este singura solutie, adaugand ca "burqa nu este deloc islamica. Burqa moderna a fost introdusa de talibani cand au venit la putere. Astfel incat, asociez burqa cu talibanii".

Interzicerea purtarii vălului este parte a unei initiative a grupului parlamentar conservator, depusa in Parlament zilele trecute. Conservatorii au spus ca e la latitudinea legislatorilor sa decida care vor fi pedespsele in cazul nerespectarii legii.

Der Spiegel precizeaza ca Danemarca nu este singura tara europeana in care politicienii au propus interzicerea purtarii vălului burqa. Olanda ia in considerare acest lucru, iar parlamentarii francezi dezbat in prezent modalitatile prin care ar putea sa interzica purtarea in public a vălului.