Guvernul scotian va anunta joi daca il elibereaza pe libianul condamnat pe viata pentru atentatul cu bomba asupra unui avion Pan-Am in 1998, in Lockerbie, Scotia. Libianul Abdelbaset Ali Mohamed al-Megrahi, in varsta de 57 de ani, sufera de cancer la prostata, iar un specialist oncolog, care i-a efectuat o vizita luna trecuta in inchisoare, a precizat ca acesta nu mai are mult de trait.

Dupa zile intregi de deliberare, ministrul scotian al justitiei, Kenny MacAskill, a ajuns la o hotarare, transmite BBC citat de Rador. Ministrul MacAskill a ezitat intre decizia de a-l trimite pe al-Megrahi, un criminal in masa, la Tripoli pentru a-si completa sentinta pe viata, sau de a-l trimite la Tripoli eliberat pe motive de compasiune, tinand cont de starea sa de sanatate.

Guvernul american considera ca libianul trebuie sa moara in spatele gratiilor inchisorii din Scotia. Cu toate acestea, toata lumea asteapta ca al-Megrahi, care nu mai are decat aproximativ o luna de trait, sa fie trimis sa moara acasa, alaturi de familia sa.

21 decembrie 1988, 270 de oameni au murit dupa ce un avion de linie american a explodat in aer si s-a prabusit peste localitatea scotiana Lockerbie.