Cargobotul Arctic Sea, gasit luni in Atlantic, a fost deturnat pe 24 iulie de opt pirati rusi, letoni si estonieni. Anuntul a fost facut de ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, care a precizat ca suspectii au fost deja arestati, scrie AFP.

"Pe 24 iulie, in apele teritoriale suedeze, un vas in care se aflau patru cetateni estonieni, doi letoni si doi rusi s-a apropiat de Arctic Sea", a declarat ministrul, prezentandu-i situatia presedintelui rus Dmitri Medvedev. "Acesti oameni (...) au urcat la bord si, sub amenintarea armelor, au cerut echipajului sa se conformeze fara conditii tuturor ordinelor", a continuat oficialul de la Moscova.

Piratii au preluat apoi controlul echipamentului de navigatie si au ordonat intoarcerea navei catre Africa. Suspectii sunt in prezent la bordul escortorului rus Ladny, unde sunt interogati, potrivit lui Anatoli Serdiukov. De cealalta parte, echipajul rus de pe Arctic Sea este in drum spre Moscova.

Autoritatile de la Moscova au anuntat luni ca au gasit nava disparuta in Atlantic, in apropiere de insulele Capului Verde, dar nu au furnizat niciun detaliu cu privire la misterioasa afacere care a declansat o mobilizare internationala timp de mai multe saptamani. Vasul a fost eliberat in urma unei operatiuni comune a marinei si aviatiei rusesti, fara nici macar un singur schimb de focuri, a asigurat ministrul Apararii.

Arctic Sea, nava sub pavilion maltez, a parasit Finlanda pe 23 iulie pentru a ajunge in Algeria. Autoritatile au pierdut insa orice contact cu echipajul de pe 31 iulie. La ordinul Kremlinului, marina rusa a plecat pe urmele navei pe 12 august, dupa ce aceasta fusese localizata in apropierea insulelor Capului Verde. Pentru gasirea vasului care transporta oficial o incarcatura de cherestea in valoare de un milion de euro, Rusia a beneficiat de ajutorul NATO.

In tot acest timp, expertii au examinat diferite ipoteze care ar putea explica disparitia navei: o noua forma de piraterie, o reglare de conturi in cadrul mafiei sau trafic de droguri.