Marina rusa a gasit cargobotul Arctic Sea, disparut de la sfarsitul lunii iulie, informeaza Reuters. Nava a fost descoperita langa insulele Capului Verde, a anuntat ministrul apararii de la Moscova, Anatoli Serdiukov.

Acesta i-a spus presedintelui Dmitri Medvedev ca echipajul format din 15 marinari a fost gasit in viata. "Marinarii sunt in stare buna", a declarat ministrul apararii, adaugand ca acestia au fost dusi la bordul unei nave militare unde se va incerca sa se afle ce s-a intamplat cu vasul in tot acest timp.

Sambata, politia finlandeza anuntase ca proprietarul navei Arctic Sea, compania Solchart Management, a primit o cerere de rascumparare. Vineri, Financial Times Deutschland a relatat ca Arctic Sea a fost reperat in apropiere de Insulele Capului Verde. Informatia sustinea, citand "doua surse independente", ca "autoritatile au reusit sa identifice vineri dimineata un cargobot pe Insula Santo Antao si ca estimeaza ca este vorba despre Arctic Sea". Informatia a fost infirmata de ambasadorul rus din Insulele Capului Verde.

Autoritatile din peste 20 de tari, in cooperare cu Interpol si Europol, au participat la o ancheta pentru a stabili ce s-a intamplat cu vasul, despre care se credea ca a fost deturnat. Ultima comunicare cu nava a avut loc la 31 iulie. Mai multe vase de razboi rusesti au participat la cautarea vasului care transporta 6.500 de tone de cherestea din Finlanda si care trebuia sa ajunga la 4 august in Algeria.

Potrivit AFP, pe 24 iulie Interpolul a anuntat autoritatile britanice ca vasul sub pavilion maltez si echipaj rusesc a fost atacat de persoane mascate, in apele suedeze.