Mai multi pescari egipteni au capturat opt pirati somalezi. Este vorba despre pescarii care au reusit sa scape vineri din mainile rapitorilor somalezi, dupa mai mult de patru luni de detentie, si care, acum, se intorc in Egipt cu piratii luati ostatici, scrie AFP.

"Pescarii sunt asteptati in Egipt joi, cu opt pirati somalezi la bord", a anuntat unul dintre liderii sindicatului pescarilor de la Marea Rosie, Bakri Aboul Hassan. Potrivit acestuia, cei 34 de marinari au parasit Egiptul pe 13 aprilie, pentru a pescui in Golful Aden. Capturati de pirati somalezi, ei au putut sa-si gaseasca libertatea urmarind "un plan secret elaborat de autoritatile egiptene", sustine sursa citata.

Doi pirati au fost ucisi in timpul operatiunii, a anuntat unul dintre pescari. Abdallah Mohammed Amine a explicat ca mai multi somalezi inarmati au venit in fata piratilor, sub pretext ca le aduc banii ceruti drept recompensa. O ora mai tarziu, insa, au inceput sa se auda mai multe focuri de arma. Pescarii au inceput apoi sa-i atace pe somalezii care ii rapisera, omorand doi dintre acestia.

Somalia a devenit in ultimii ani tinta predilecta a atacurilor piratilor. Potrivit Biroului Maritim International, atacurile au crescut de zece ori in primul trimestru al anului 2009, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Mai exact, daca anul trecut s-au inregistrat 6 atacuri, anul acesta numarul lor este de 61.