Interzicerea purtarii vălului traditonal musulman de catre femei in Franta va ajuta la stoparea raspandirii "cancerului" islamist radical, a declarat sambata Fadela Amara, un ministru musulman din Guvernul de la Paris, informeaza BBC. Declaratia sa a fost facuta in contextul in care parlamentarii francezi iau in considerare interzicerea vălului burqa, care acopera intreg corpul femeii.

Amara a declarat ca vălul care acopera femeia din cap pana in picioare semnifică "persecutia femeilor".

Adunarea Nationala dezbate in prezent gasirea unor mijloace prin care sa limiteze purtarea costumului traditional dupa ce presedintele Nicolas Sarkozy a spus ca reduce demnitatea femeii si nu este "binevenit" in Franta.

El a spus ca burqa nu este semn al religiei ci "al subordonarii".

In 2004, Franta a interzis purtarea vălului islamic in toate scolile publice.

Saptamana trecuta, oficialii francezi au interzis unei femei musulmane sa inoate intr-o piscina publica deoarece era imbracata in burqini, un costum de baie care acopera intreg corpul, cu exceptia fetei, mainilor si picioarelor. Personalul piscinei aflata in estul Parisului i-a interzis femeii accesul in apa, citand "grija pentru igiena".

Femeia, care este o frantuzoaica convertita la Islam, sustine ca a fost discriminata, insa primarul din Emerainville, Alain Kelyor, a declarat ca "toate acestea nu au legatura cu Islamul", aduagand ca burqini nu este "un costum de inot islamic" si ca "nu exista in Coran".

In Franta traieste ce mai mare populatie de musulmani din Europa occidentala, respectiv 5 milioane de persoane.