Afganistanul a adoptat o lege care stipuleaza ca femeile din minoritatea siita pot fi private de hrana, daca refuza relatiile sexuale, a anuntat organizatia de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch, citata de AFP. Este o lege care "legalizeaza discriminarea" impotriva femeilor siite, potrivit HRW.

Organizatia pentru drepturile omului acuza ca legea, publicata la 27 iulie in monitorul oficial afgan, este o manevra electorala a presedintelui Hamid Karzai, care candideaza pentru un nou mandat la 20 august.

Totusi, nu a fost facut nici un anunt oficial legat de aceasta masura, iar oficialitatile contactate de AFP nu au putut fi contactate pentru a confirma informatia.

Potrivit HRW, legea reprezinta o versiune revazuta a celei adoptate primavara aceasta, care evoca o legalizare a violului domestic. Reactiile si criticile puternice din partea Occidentului au impiedicat ca legea din martie sa intre in vigoare. HRW a obtinut o copie finala a noii legi si precizeaza ca "nu este la fel de restrictiva ca proiectul initial", insa "numeroase articole regresive" pentru drepturile femeilor raman valabile.

Human Rights Watch a selectat cateva prevederi din noul text de lege:

  • un sot are dreptul sa retraga sotiei sale orice sustinere materiala, inclusiv hrana, daca aceasta refuza sa-i satisfaca cererile de ordin sexual;
  • tatii si bunicii sunt cei care detin in continuare custodia legala asupra copiilor;
  • femeile au obligatia sa ceara permisiunea sotului pentru a munci;
  • un violator poate scapa de orice urmarire judiciara, daca plateste "banii sangelui" catre femeia violata. (Blood money - pretul platit de un criminal catre familia victimei sale, practica intalnita in Arabia Saudita, Pakistan, Iran sau Irak).