O parte dintre iranienii arestati in timpul protestelor de la Teheran au fost omorati in inchisoare, prin tortura. Acuzatiile au fost lansate de fostul contracandidat al lui Mahmoud Ahmadinejad la presedintie, Mehdi Karoubi, scrie Reuters.

"Intr-o tara islamica, tineri sunt batuti pana la moarte doar pentru ca au participat la proteste", se arata in editia electronica a ziarului Etemad Melli, detinut de Karroubi. Este pentru a doua oara in ultima luna cand candidatul reformator Mehdi Karoubi iese cu declaratii dure impotriva liderului de la Teheran.

Intr-o scrisoare transmisa pe 29 iulie fostului presedinte Akbar Hachemi Rafsandjani, Karoubi a aratat ca "o parte dintre cei arestati au declarat ca mai multe tinere au fost violate si brutalizate in inchisoare". "Au fost si tineri violati si batuti, care sufera acum serioase probleme psihice si fizice", a continuat candidatul reformator, citat de AFP.

Replica cea mai dura la mesajul lansat de Karoubi a venit din partea presedintelui parlamentului iranian, Ali Larijani, care a dezmintit existenta "oricarui abuz sexual" impotriva celor inchisi. "Abuzul sexual al detinutilor este o minciuna", a declarat Larijani intr-un discurs tinut in Parlament.

Cel putin 4.000 de persoane au fost arestate in timpul protestelor organizate dupa realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad la presedintie, pe 12 iunie. 300 dintre acestea sunt inca in detentie, potrivit unei surse oficiale, care a anuntat ca 30 de oameni au murit in timpul violentelor de la Teheran. Liderul opozitiei, conservatorul moderat Mir Hossein Moussavi, sustine, insa, ca 69 de oameni au fost ucisi in cele mai violente manifestatii de la revolutia islamica din 1979.