Profesorul Nouriel Roubini , cel care a prezis actuala criza globala, a declarat ca "am evitat o depresiune dar riscurile unei noi recesiuni sunt inca prezente", adaugand ca sistemul bancar american nu "a iesit in niciun fel din criza". Cel supranumit Dr.Doom a avertizat, intr-o emisiune difuzata de postul american de televiziune CNBC, ca lumea risca, dupa o perioada de usoara crestere, sa cada din nou in recesiune. In acelasi timp, profesorul Nassim Taleb, specialist in derivate financiare, a declarat ca SUA au "inca o conducere care este pur si simplu incompetenta".

Roubini, care afirma in prezent despre el ca este Dr. Realist , a avertizat in legatura cu riscurile unei recesiuni aparuta dupa o usoara crestere a indicatorilor economici. Aceasta este posibila daca preturile la barilul de petrol se apropie de 100 de dolari si daca uriasa datorie acumulata de SUA "va speria investitorii".

"Sectorul bancar nu a iesit in niciun fel din criza", a spus Roubini, care a dat exemplu gigantului Citigroup: "Nu a fost nationalizat in mod eficace, insa este inca detinuta in mare masura de catre guvern".

In urma cu cateva zile, Roubini afirmase ca economia globala se afla inca in recesiune, iar criza economica mondiala nu se va incheia pana la sfarsitul anului, intr-o declaratie usor mai optimista decat afirmatiile care i-au atras supranumele de Dr. Doom. "Exista, acum, o potentiala luminita la capatul tunelului", a afirmat Roubini, la o conferinta din Kalgoorlie, in Australia. "Nu cred insa ca recesiunea va disparea pana la sfarsitul anului", a adaugat el.

Roubini afirmase, in 23 iulie, ca economia globala va incepe sa isi revina la sfarsitul lui 2009, dar ar putea intra din nou in recesiune la finele lui 2010 sau in 2011, din cauza cresterii datoriei guvernamentale, a preturilor ridicate la petrol si a lipsei de locuri de munca.

Intrebat in legatura cu opinile sale pesismiste legate de criza economica, profesorul Nassim Taleb a spus ca: "este o chestiune de risc si responsabilitate. Cred ca riscurile care existau inainte, persista si in momentul de fata. Inca avem un nivel ridicat al datoriei, inca avem o conducere care este pur si simplu incompetenta".