Israelul trebuie sa investigheze uciderea "ilegala" a 11 civili, care purtau steaguri albe. Avertismentul vine din partea organizatiei Human Rights Watch, care acuza armata israeliana ca a tras asupra civililor in timpul operatiunilor desfasurate in Fasia Gaza, la inceputul acestui an.

Patru femei si patru copii se aflau printre cei ucisi in cadrul a sapte astfel de incidente. Specialistii de la Human Rights Watch sustin ca exista doua variante care pot explica masacrul: soldatii fie au esuat in incercarea de a-i proteja pe civili, fie i-au impuscat in mod deliberat. Israelul a lansat o investigatie asupra cinci incidente "cu steag alb", dar sustine ca Hamas se foloseste de acesti civili, scrie BBC.

Human Rights Watch (HRW) sustine ca in unul dintre incidente, la est de Jabalya, soldatii israelieni au tras asupra a doua femei si a trei copii, trei dintre ei fiind imbracati in totalitate in panza alba. Doua fete, de doi si sapte ani, au fost ucise si o alta, acum in varsta de patru ani, a paralizat de la talie in jos, din cauza loviturilor. Grupul format din cele cinci persoane statea in fata casei lor, dupa ce un soldat israelian le ordonase sa paraseasca locuinta.

"Am fluturat steagurile aproape 10 minute, timp in care ne uitam la ei", a declarat pentru HRW bunica uneia dintre fete. "Dintr-o data, au deschis focul si fetele au cazut la pamant", a continuat femeia.

In cinci dintre cele sapte astfel de incidente, soldatii israelieni au tras in civili care mergeau pe strada fluturand steaguri albe, incercand sa paraseasca zonele de lupta. "Toate dovezile indica faptul ca fortele israeliene detineau controlul in aceste regiuni, ca nu s-a inregistrat nicio lupta in acea perioada si ca fortele palestiniene nu erau infiltrate printre civili si nici nu-i foloseau ca scut uman", se arata in raportul HRW.

Ministerul israelian de Externe a deschis o investigatie in cazul a cinci astfel de dosare in care palestinieni care fluturau steagul alb au fost ucisi. La finalul lunii iulie, unul dintre cazuri a fost inchis, dupa ce trupele au declarat ca au tras asupra unui "barbat suspect" care a ignorat avertismentele.