Rusii nu se lasa de bautura sub nicio forma. Toate masurile luate de stat in cursul ultimilor ani pentru reducerea consumului de alcool au avut un singur rezultat: nu au modificat nimic in comportamentul rusilor. Concluziile ii apartin presedintelui de la Kremlin, Dmitri Medvedev, care a calificat rezultatele drept "nule", scrie AFP.

"In ultimii ani, am luat o serie de masuri, mai ales in ceea ce priveste implementarea unor reguli riguroase de productie si de vanzare a bauturilor alcoolice", a declarat Medvedev. Mesajul a fost transmis in deschiderea unei reuniuni privitoare la lupta impotriva alcoolismului, care a avut loc la resedinta sa de la Soci, la malul Marii Negre. Publicitatea la bauturi alcoolice a fost "serios redusa si statul a introdus pedepse mai severe pentru cei gasiti in stare de ebrietate, dar din pacate nu se poate vorbi despre schimbari calitative", a precizat presedintele rus.

"Cu toata sinceritatea, ma gandesc ca nu s-a schimbat nimic. Rezultatul este nul", a continuat el, subliniind ca bauturile alcoolice si consumul acestora sunt probleme foarte importante pentru Rusia. "Sincer, alcoolismul in tara noastra este un flagel national", a declarat pe un ton iritat seful statului, aratand statisticile puse la dispozitie de Ministerul rus al Sanatatii. Potrivit datelor oficiale, rusii beau, anual, 18 litri de alcool pur pe cap de locuitor. "Puteti sa faceti conversia acestui volum in sticle de votca? O sa vi se taie respiratia!", a continuat Medvedev, facand apel la faptul ca acest volum depaseste de doua ori nivelul de consum de alcool calificat drept periculos pentru viata si sanatate, de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Potrivit unui raport oficial publicat in luna iunie, abuzul de alcool omoara o jumatate de milion de persoane in fiecare an in Rusia si are efecte majore asupra sperantei de viata, inferioara celei din state ca Bangladesh sau Honduras.